De pijnlijke botsingen tussen Jos Sluys, Olivier Somers en Dieter Penninckx

Jos Sluys

In 2017 legden Dieter Penninckx en Olivier Somers 4 miljoen euro op tafel om 71 % te verwerven van de voetbalploeg KV Mechelen. Eén van de banden tussen beide ondernemers was de miljonair en investeerder Jos Sluys. De durfkapitalist Sluys was op dat moment al een belangrijke financier van de expansieve overnamestrategie die Penninckx doorvoerde bij de distributiegroep FNG, strategie die ultiem zou leiden tot het faillissement van de groep. En Sluys was voor 60 % aandeelhouder van Gemaco het relatiegeschenken bedrijf van Olivier Somers. In 2017 werd dat verkocht aan een Duitse investeerder, goed voor een meerwaarde van 21 miljoen euro voor Sluys. Maar twee jaar later, in 2019, moest daarop 16 miljoen euro verlies worden geïncasseerd. In april dit jaar werd de hele vroegere Gemaco groep failliet verklaard. Penninckx zit momenteel in voorarrest in de gevangenis van Mechelen. Somers werd na zijn vermeende betrokkenheid bij matchfixing door Dejan Veljkovic door de Voetbalbond voor 10 jaar geschorst. En nu blijkt dat Sluys ook nog eens 7 miljoen euro heeft geleend aan KV Mechelen.

Dat laatste nieuws werd ontdekt door De Standaard. De lening door Sluys aan KV Mechelen gebeurde in twee stappen. In de zomer van 2019 ging het om een lening van 4 miljoen euro. Het was geld dat Penninckx nodig had om de aandelen van Olivier Somers bij KV Mechelen over te kopen. In 2017 dreigde de eersteklasser KV Mechelen naar tweede klasse te degraderen. Maar om dat onheil te vermijden, koos Mechelen voor een match fixing verhaal met makelaar Dejan Veljkovic. Die beslissing ontplofte echter in hun gezicht. In de nasleep van het omkoopschandaal met de degradatiematch Waasland-Beveren werd Somers voor tien jaar geschorst door de Voetbalbond. Daarop besloot Penninckx om Somers uit te kopen bij KV Mechelen.



Penninckx betaalde Somers 4 miljoen euro uit. Dat was het dubbele van wat Somers in 2017 had op tafel gelegd. Een opmerkelijke beslissing van Penninckx. Was Somers immers niet diegene die Mechelen in opspraak had gebracht volgens de voetbalbond met matchfixing? Moest hij daarvoor worden beloond? Ook opmerkelijk is dat

Penninckx die 4 miljoen gaat lenen bij Sluys. In december 2019 verstrekte Sluys daarnaast nog een krediet aan KV Mechelen van minstens 3 miljoen om liquiditeitsproblemen bij de voetbalclub op te lossen. Aan de leningen zit een coupon vast van 3 procent die elk jaar met 3 procent toeneemt. Belangrijker nog is dat Penninckx toen ook eiste dat de vennootschap High Street Invest (HSI) in het kader van de financiële ondersteuning ook nog eens een vastgoedbonus kreeg, aldus De Standaard. Concreet zou HSI het recht krijgen om tot 50 jaar lang een tribune in het stadion van KV Mechelen te realiseren. De bouw en exploitatie daarvan zou Penninckx samen uitvoeren met Sluys.

Ondertussen is FNG failliet verklaard en is het gerecht op zoek naar 94 miljoen euro die zijn verdwenen in offshore financiering. Penninckx blijft ondertussen in de gevangenis van Mechelen. Zijn voorlopige aanhouding werd met één maand verlengd, een beslissing waartegen Penninckx niet in beroep gaat. In de kantoren van Jos Sluys hield het gerecht enkele weken terug al een huiszoeking. (Lees verder onder de foto)

Het kasteel Saffelberg in Gooik, in 2007 gekocht door Jos Sluys en nu het hoofdkwartier van zijn gelijknamige holding. Enkele weken terug kwam de politie er een huiszoeking houden.

Deze pijnlijke neergang steekt schril af tegen het succes dat Sluys boekte wanneer hij in 2017 het bedrijf Gemaco, een distributeur van relatiegeschenken, verkocht aan de Duitse investeerder Capiton. Olivier Somers die Gemacon opstartte, stapte op dat moment mee uit het bedrijf. Sluys had zijn participatie in Gemaco ondergebracht in de holding Gemsaffel. In 2017 boekte die een meerwaarde van 21 miljoen euro. Daarop werd een dividend uitgekeerd van 22 miljoen euro en werd een kapitaalverlaging doorgevoerd van 8 miljoen euro. So far, so good. Tot Gemsaffel echter in 2019 een verlies incasseert van 16 miljoen euro die wordt opgevangen door een kapitaalverhoging van Sluys van hetzelfde bedrag. Blijkt dat de hele Gemacogroep, herdoopt in Superia, ondertussen is ingestort.

Het verlies van 16 miljoen euro werd geboekt naar aanleiding van het faillissement voor de vennootschappen Mellifera Holding BV, Supremia Holdings NV, GEM-X NV, BSWEET NV en Supremia NV op 14 april 2020 en de daaropvolgende faillissementsvonnissen van 20 april 2020, zo leert het jaarverslag van Gemsaffel. “Het is dan ook uiterst onzeker of er na de vereffening van de faillissementen nog enige waarde zal toekomen aan de aandeelhouders van de Supremia groep waaronder Gemsaffel NV.” aldus nog de commentaar. Wat is daar gebeurd om een meerwaarde van 21 miljoen euro te laten omslaan in een verlies van 16 miljoen euro?

Het clubbestuur van KV Mechelen besloot ondertussen om Dieter Penninckx als voorzitter opzij te schuiven. De club gaat nu zelf op zoek naar een potentiële overnemer van de 71 % aandelen die Penninckx bezit. Die potentiële overnemer zal alvast grondig zijn huiswerk moeten doen om volledig zicht te krijgen op de financiële situatie bij Mechelen. De club zou aankijken tegen een schuldenberg die kan oplopen tot 38 miljoen euro. Ondertussen wordt het gerechtelijk onderzoek naar FNG verder gezet. Dat faillissement speelt zich ook voor een groot stuk af in Nederland. Daar zegt de fiscale inspectiedienst FIOD met interesse te volgen wat zich in België allemaal afspeelt rond dit dossier.

UPDATE

In een eerste versie van dit artikel werd verkeerdelijk gesteld dat KV Mechelen dreigde de promotie naar eerste klasse mis te lopen. In feite moest dat zijn dat KV Mechelen dreigde naar tweede klasse te degraderen. Daarop volgde de matchfixing van de wedstrijd tegen Waasland-Beveren.