FNG: Penninckx blijft in de cel, huiszoeking bij Jos Sluys

Dieter Penninckx

Het gerechtelijk onderzoek naar de gevallen modedistributeur FNG blijft voorlopig uitdeinen. De vroegere CEO en hoofdaandeelhouder Dieter Penninckx blijft een maand langer in de cel, zo besliste de raadkamer. Penninckx zou zijn voorwaarden voor zijn voorlopige invrijheidstelling hebben geschonden. Tegelijkertijd werd bekend dat het gerecht het onderzoek naar het faillissement van FNG uitbreidt tot inbreuken op de witwaswetgeving. En ook opmerkelijk, het gerecht voerde een huiszoeking uit bij miljonair en durfinvesteerder Jos Sluys. Hij is één van de eerste financiers die Penninckx bijstond in zijn grote geldhonger om zijn agressieve overnamepolitiek te onderbouwen. Ondertussen wil de eersteklasser KV Mechelen dat Dieter Penninckx zich terugtrekt als voorzitter van de ploeg. Penninckx controleert 71 % van KV Mechelen.

De raad van bestuur van de club besliste unaniem om binnen de twee weken een buitengewone algemene vergadering samen te roepen met het verzoek om het bestuursmandaat van Penninckx te beëindigen. Ook voor de aandelen die Penninckx bezit van de voetbalploeg wordt een alternatief gezocht. Penninckx zelf kreeg ondertussen van de raadkamer in Mechelen te horen dat zijn aanhouding met een maand verlengd wordt. Vorige vrijdag werd hij opgepakt in het onderzoek naar financiële fraude omdat hij zijn voorwaarden zou hebben geschonden. Penninckx zal dus zelf niet aanwezig kunnen zijn op de buitengewone vergadering van KV Mechelen. Maar de ploeg maakt zich sterk dat ze het hele dossier zonder problemen zelf kunnen afwerken. “Op menselijk vlak leven we mee met Dieter, maar de situatie van de zaak FNG is zo geëvolueerd dat die ook afstraalt op de club. De raad van bestuur besliste unaniem om duidelijkheid te brengen in het belang van de club”, zo liet directeur Frank Lagast weten op de clubwebsite.Ondertussen is het gerecht binnengevallen bij de durf-financier Jos Sluys in het kader van het onderzoek naar geldstromen bij FNG. Sluys is financier achter de retailgroep FNG én voetbalclub KV Mechelen. De relatie tussen Penninckx en Sluys ging in 2013 van start. In dat jaar deed FNG zijn eerste overnames in Nederland. Penninckx kon daarbij niet snel genoeg klassieke bankfinanciering voor vinden. Hij vond toen in Sluys een alternatieve financier die snel kon en durfde te beslissen. Sluys werd daarna ook aandeelhouder van FNG.

Jos Sluys schuwt niet altijd het risico. Zo investeerde hij ook in de gevallen financiële planner Optima van Jeroen Piqueur. Hij verloor ook geld aan Luc Desender en zijn project Electrawinds. Recent stopte hij nog geld in het recyclageproject Renasci van Desender.