NIEUW – Renasci (en Luc Desender) trekken kapitaal op tot 6,875 miljoen euro

Luc Desender (rechts vooraan) tijdens een persconferentie van Electrawinds.

Renasci, onthou die naam. Renasci staat voor een samentrekking van ‘renaissance’ en ‘science’ en is een project van de West-Vlaamse ondernemer Luc Desender. Die laatste naam kent u misschien als de initiatiefnemer van het mislukte energiebedrijf Electrawinds. Op het bedrijvenpark Plassendale in de Oostendse achterhaven gaat Desender met Renasci nu een afvalverwerkingsfabriek neerpoten op een terrein van 4 hectare. Het bedrijf introduceert daarbij “Smart Chain Processing”, een naar eigen zeggen “revolutionaire methode” die afval volledig kan omzetten in energie en grondstoffen zonder restafval. Desender en Renasci kregen meteen 1,25 miljoen overheidssteun van de Vlaamse regering, een beslissing die niet overal op handgeklap werd onthaald.

Renasci stelt dat bij hun productieproces 78% van de energie gerecupereerd wordt. Het proces eindigt in 100% grondstoffen en direct bruikbare producten, zoals EN590 diesel en biokool. Het bedrijf kreeg een vergunning om jaarlijks 100.000 ton afval te verwerken. Om het project met 32 jobs van de grond te krijgen werden de initiële plannen al bijgestuurd, van een investering van 63 miljoen euro naar een van 39 miljoen.Desender wil de helft van zijn project financieren met bankschulden. Eén van de sterkhouders van het project is Carlo Vermeersch. Die verkocht samen met het investeringsfonds Waterland vorig jaar hun isolatiebedrijf Ipcom. Vermeersch gaat Renasci operationeel leiden. Daarnaast is hij onder meer betrokken bij het durfkapitaalfonds Robur Capital. Hij stapte in het kapitaal van Rensaci via zijn holding VCA Invest.

Jean-Marie Dedecker: “In vergelijking met Luc Desender is Jeroen Piqueur van Optima Bank een koorknaap.”

De beslissing van de Vlaamse regering om het nieuwe project te steunen, stuit op kritiek, met name onder meer bij Jean-Marie Dedecker. “In vergelijking met Luc Desender is Jeroen Piqueur van Optima Bank een koorknaap.” zo schreef Dedecker vorige maand in zijn rubriek in Knack. De burgemeester van Middelkerke ergert zich vooral aan het feit dat Desender met Electrawinds subsidies “lurkte” en toch mislukte. Wanneer dat laatste gebeurde, kwam Stéphane Moreau, “de zonnekoning van de corrupte overheidsvehikels Publifin-Nethys en Co, de keizer van Oostende ter hulp” aldus Dedecker die daarmee probeert nog een oude rekening te vereffenen met zijn vroegere politieke vijand en gewezen socialistische burgemeester van Oostende Johan Vande Lanotte.

In het Electrawinds dossier eist de Vlaamse regering 0,5 miljoen euro terug van het energiebedrijf omdat het onrechtmatig activa verkocht. Waarom schuift de Vlaamse regering dan alsnog 1,25 miljoen euro naar Desender, vraagt Dedecker zich af: “Schuldig verzuim of medeplichtigheid? Groene verdwazing of CO2-vergiftiging? Te lang rondgedobberd in de graaibaai op de Justeni, het motoryacht van Desender of oudejaar gevierd op een Frans kasteel? ” Hij geeft er in zijn geheel eigen stijl zijn antwoord meteen bij: “Omdat we geregeerd worden door idioten.”