EXCLUSIEF – Na zijn vrijheid verliest Jeroen Piqueur nu ook zijn stadspaleis

In Gent staat het historisch stadspaleis Lousbergs-de-Hemptinne te koop. Het stadspaleis werd tussen 1842 en 1848 gebouwd in opdracht van de katoenfabrikant Ferdinand Lousbergs. Maar het pand is vooral bekend als de vroegere hoofdzetel van de gevallen Optima Bank van Jeroen Piqueur. Die laatste zag enkele dagen terug een eerste celstraf van 4 maanden wegens fraude definitief bevestigd worden door het Hof van Cassatie. Nu gaat de makelaar Engel & Völkers op zoek naar een definitief nieuwe eigenaar van het stadspaleis. Het gebouw met een grondoppervlakte van 965 m² wordt aangeboden op de website luxevastgoed.be.

Jeroen Piqueur ontving zijn belangrijke klanten jarenlang in het somptueuze stadspaleis aan de Gentse Keizer Karelstraat. Het gebouw straalt nog al zijn historische kracht uit. Piqueur maakte daar graag gebruik van om indruk te maken op zijn vermogende klanten. Maar volgens sommigen was het ook de immense intrinsieke uitstraling van het gebouw die Piqueur mee naar het hoofd, en naar zijn financiële val, was gestegen. Piqueur bouwde zijn groep uit op basis van vermogensbeheer maar kwam in moeilijkheden terecht nadat hij de Ethias Bank had overgenomen. Tussenkomsten van de Nationale Bank als bankregulator en betichtingen van witwassen deden hem en zijn groep ultiem de das om. (Lees verder onder de foto)Ferdinand Lousbergs

Het prestigieuze hoofdkwartier in Gent kwam volledig in handen van de staatsbank Belfius die het gebouw al in leasing had en verhuurde aan Optima. Het stadspaleis behoort nog steeds tot het belangrijkste Gentse architecturaal erfgoed. De bouwheer Ferdinand Lousbergs was een telg uit een uit Maastricht afkomstige familie, die mee aan de de grondslag lag van de grote bloei van de textielindustrie in het 19de-eeuwse Gent. In 1829 bezat de familie vier grote fabrieken. Er werd daarbij volop geïnvesteerd in nieuwe technologie: hun werkhuizen behoorden tot de eerste in Gent, waarin de stoommachine werd toegepast en in 1833 introduceerden zij er ook het Jacquartgetouw, dat een mijlpaal markeerde in de mechanisatie van de textielproduktie. Bij zijn overlijden werd het vermogen van Ferdinand Lousberg geschat op 3,7 miljoen frank. Dat bracht hem zeker in de top van het toenmalige overzicht van Rijkste Belgen.

Een beetje cynisch is dat het paleis in de jaren ’90 van de vorige eeuw vakkundig werd gerestaureerd door de Oostvlaamse Beroepsvereniging van Deurwaarders die het gebouw hadden verworven. Het zijn diezelfde deurwaarders die nu het debacle van Jeroen Piqueur mee moeten helpen uitvoeren. Zo werden zijn privé-vastgoed, zijn luxe wagenpark en zijn luxe jacht Rubeccan al openbaar verkocht.