VOETBALGELD – KV Mechelen: de verloren investering van Penninckx en Somers?

Olivier Somers (links) met Dieter Penninckx (midden) en zijn partner.

Begin vorig jaar jaar leggen de ondernemers Dieter Penninckx, onder meer eigenaar van Brantano, en Olivier Somers elk 2 miljoen euro op tafel om 70 % te kopen van de voetbalploeg KV Mechelen. Ze gaan de club van 1B naar 1A brengen. Maar voor ze het goed en wel zelf beseffen, zitten ze verwikkeld in een verhaal van match fixing. Desalniettemin wint Mechelen in 1B een ticket voor promotie naar 1A. Tot vandaag. Nu immers eist het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond dat de sportieve promotie van KV Mechelen naar 1A ongedaan wordt gemaakt. Het Bondsparket vordert ook de degradatie naar 1B voor Waasland-Beveren. Bedrijfsleiders en voetbal, het blijft een pijnlijk huwelijk.

Olivier Somers heeft er zelfs enkele weken zijn vrijheid voor moeten inboeten, voor zijn voetbalambitie. In de herfst van vorig jaar bevestigde het parket al het vermoeden: Olivier Somers zat mee in de combine waarmee aan spelersmakelaar Dejan Veljcovitch gevraagd werd tussen te komen om de uitslag van twee voetbalwedstrijden actief om te kopen. Op die manier moest het pas aangekocht KV Mechelen vorig seizoen in eerste nationale blijven. Die ambitie mislukte van bij de start. Nu volgt het parket van de voetbalbond het federaal parket. Mechelen moet terug naar 1B en moet daar starten met een negatief puntensaldo van -12. Een nieuw verloren seizoen dus. Olivier Somers kan zijn recht verliezen om nog in het bestuur te zetelen.



Beide managers hebben nog een kans om in beroep te gaan. Plus wellicht nog een reeks andere juridische angels die ze kunnen opwerpen. Maar hun investering in het voetbal lijkt een mislukking te zijn. Momenteel beraden ze zich over hun positie. Eerstdaags zouden ze met een standpunt naar buiten komen.