GENERATIEWISSEL: Paul Thiers junior

Paul Thiers jr. (Foto: RV)

Hij is 33 jaar, haalde diploma’s aan HEC Lausanne en de Solvay Business School of Economics, en hij draagt de naam van zijn vader: Paul Thiers jr. De zoon van Paul Thiers treedt voor het eerst op de voorgrond. Hij is de enige zaakvoerder van het investeringsfonds Maxus Fund dat 175 miljoen euro investeringsmiddelen ophaalde. Tegelijkertijd blijkt dat de familie Thiers haar eigen family office Think.Capital heeft opgericht. Die kan meteen bogen op 25 investeringen, in hoofdzaak in Vlaamse middelgrote en kleinere bedrijven. Belangrijk daarbij zijn de participaties van de familie in de beursgenoteerde groep Deceuninck, waar vader Thiers ooit nog voorzitter was, in de ook al beursgenoteerde farma vernieuwer Hyloris van Stijn Van Rompay, en in de projectontwikkelaar ION, bekend als ontwikkelaar van de Antwerpse Boerentoren samen met Fernand Huts.

Maxus is nieuw. Het fonds wordt geleid door Paul Jr. Thiers en Carl Grysolle . Het richt zich op investeringen in kleine en middelgrote private-equityfondsen, gecombineerd met co-investeringen en ‘secundaire’ transacties. Het fonds haalde in een eerste fase 175 miljoen euro op bij een groep niet nader genoemde ondernemers. Het mag duidelijk zijn dat het netwerk van Paul Thiers sr hier belangrijk was. De zoon Paul Jr. Thiers werkte bij het fonds Naxicap en bouwde later het zonnepanelenbedrijf Origis Energy mee uit in de VS. Origis is een investering van vader Thiers. Carl Grysolle was zakenbankier bij Lazard en is actief bij het investeringsfonds Crossroads.



Grootvader en vlasboer Polydor Thiers was in 1960 mede-oprichter van het bedrijf Unilin dat later bekend werd met haar merk van houten vloeren Quick Step. In 1982 stapte Paul Thiers in Unilin. In 2005 werd het bedrijf verkocht aan de Amerikaanse groep Mohawk. Daarmee was de basis gelegd voor het vermogen van de familie Thiers.