Gerecht daalt neer over Arne Quinze

 

Arne Quinze (Foto: RV)

Het federaal parket heeft conceptueel kunstenaar Arne Quinze ondervraagd in het kader van een onderzoek naar ‘ernstige en georganiseerde belastingfraude’. Aanleiding vormt een metalen kunstwerk dat de gerechtelijke speurders aantroffen in de tuin van de woning van Luciano d’Onofrio in Luik. De voetbalmakelaar betaalde dat kunstwerk aan een offshore vennootschap in Hong Kong. Volgens Quinze gaat het om een rekening van een Chinese kunstgalerij. De kunstenaar, wiens werk momenteel bijzonder populair is in Vlaanderen, pleit via zijn advocaat onschuldig over de hele lijn. Bij een recente belastinginspectie zou geen enkele inbreuk zijn vastgesteld. Volgens het gerecht bevindt het dossier zich nog in een vroeg stadium.



Het gerechtelijk onderzoek naar Luciano d’Onofrio in Luik loopt al lange tijd en kent vele uitlopers. Naar verluidt zou het gaan om witwastransacties van in totaal 9,2 miljoen euro. D’Onofrio wordt onder meer verdacht van handel met voorkennis in aandelen van het beursgenoteerde farmabedrijf Mithra samen met François Fornieri, oprichter van Mithra, en Samuel Di Giovanni. Die laatste is een Luikse horeca ondernemer maar ook CEO van de beveiligingsdienst Protection Unit dat mee werd opgericht door D’Onofrio. Bij een huiszoeking in de Luikse woning van d’Onofrio stootten de onderzoekers onder meer op een metalen kunstwerk van Arne Quinze. Volgens de voetbalmakelaar, die van 2017 tot 2021 directeur was bij de eersteklasser Antwerp van Paul Gheysens, gaat het om een werk dat oorspronkelijk in zijn woning in Dubai stond en later werd overgebracht naar Luik.

Arne Quinze schildert maar maakte vooral furore met publieke conceptuele kunst zoals houten overbruggingen van straten en pleinen en de metalen ‘Rock Strangers’ op de dijk van Oostende. De voorbije jaren legde hij zich toe op het creëren van metalen lupines, geïnspireerd op de gelijknamige bloemen. De kunstwerken variëren in grootte van één tot enkele meters hoog. De prijzen variëren van 250.000 tot één miljoen euro voor particuliere werken. De kunstenaar werkt vanuit zijn atelier en privé woning in Sint-Martens-Latem. Met zijn vennootschap Paradox Art staat hij voor een brutomarge, omzet min kosten, van bijna 70.000 euro en vorderingen op korte termijn van om en bij 1 miljoen euro.