Arne Quinze: “Ik hoop dat de schuldigen voor de oorlog voor een echt oorlogstribunaal moeten verschijnen”

Arne Quinze (Eigen foto)

Ik volg dagelijks het nieuws op uit Oekraïne en stel mij elke dag opnieuw de vraag hoe zoiets mogelijk is.”, zegt de kunstenaar Arne Quinze. “Ik hoop dat er een echt oorlogstribunaal komt dat de ware schuldigen zal bestraffen. Alhoewel dat zoiets wellicht ijdele hoop is.” Samen met De Rijkste Belgen steunt Arne Quinze volgende week twee Belgische events van de stichting “Care for Ukraine”. Het werk van Quinze richt zich momenteel volledig op de natuur. Voor de kunstbeurs Brafa maakt de kunstenaar een speciaal tapijt van om en bij 7.500 m². Dat bestaat volledig uit gerecycleerde visnetten en pet-flessen die uit zee zijn opgehaald. Een statement voor duurzaamheid. Na afloop van de beurs zal het tapijt in stukken worden geveild. De opbrengst van de veiling gaat naar Oekraïne. De eerste veiling van het tapijt vindt plaats op het event voor Oekraïne dat op 16 juni doorgaat.

Arne Quinze: “Hoe kan het dat dictators en kleprocraten de maatschappij nog alle dagen schade toebrengen en ons terugvoeren naar de middeleeuwen, want dat is het. Hun oorlog splijt volkeren. Oekraïne lijdt daar onder en is er het eerste slachtoffer van, maar de gevolgen van dit leed zijn voelbaar tot in Afrika. En dat alles omdat één man zijn wil doordrijft. Het is schrijnend en barbaars dat in 2022 dergelijke gedachten nog mogelijk zijn.”



Kan kunst een antwoord zijn?

Arne Quinze: “Cultuur in de brede zin van het woord brengt redding en toenadering. Het is een opening in de geesten van de mensen. Zonder cultuur zou geweld nog meer zegevieren. De geschiedenis leert dat ook. Maar aan het einde van het verhaal blijft er maar één conclusie: op de aarde is er maar één ras en dat is de mens. Van de beeldenstorm tot de kruisvaarten, geweld doorkruist de geschiedenis. Indien oorlog een norm wordt, zal ook dit land vroeg of laat opnieuw veroverd worden.”

Muziek brengt de mensen samen. Kan plastische kunst dat ook?

Arne Quinze: “Mijn grote werken staan op publieke plaatsen. In de straat. Ook dat brengt mensen samen. In de straat is iedereen gelijk. Mijn werken zijn het antwoord op onze monotone samenleving waar iedereen veilig verborgen achter zijn eigen muren zit.”

Is elk kunstwerk een politieke statement?

Elke kunstwerk is een uiting van gevoelens. Of dat nu kritiek is op een maatschappelijk gegeven of niet. Kritisch denken is onze natuur. In vraag stellen is eigen aan de mens. Vanuit die visie zou je kunst een politiek statement kunnen noemen.”

Over “Care for Ukraine”

Care for Ukraine” is een stichting die werd in het leven geroepen door de Brits-Pakistaanse industrieel Mohammad Zahoor en zijn echtgenote Kamaliya. Zahoor bouwde zijn industriële activiteit uit in Oekraïne. Zijn echtgenote is een populaire zangeres in het land. Beiden steunen momenteel verschillende initiatieven voor Oekraïne.

De events in België worden opgezet door Ignace Meuwissen, partner van Mohammad Zahoor. Andere partners die het event steunen zijn Bank Edmond de Rothschild, Arne Quinze, Flying Group, Piet Stockmans, Gert Voorjans, Rolls Royce, De Rijkste Belgen en Whisper Auctions. Op het event worden naast het werk van Arne Quinze zeven porseleinen kommen geveild die zijn ontworpen door Raf Simons en Piet Stockmans. Het event zelf vindt plaats in de gebouwen van The Flying Group. Een team van The Flying Group staat klaar om de gasten in te wijden in de wereld van de zakenjets.