Jan Van Geet en VGP bevestigen hun miljardenstatus

Jan Van Geet (Foto: RV)

Wellicht wordt er dit jaar ten huize van Jan Van Geet iets uitvoeriger nieuwjaar gevierd dan andere jaren. Van Geet is specialist in logistiek vastgoed. Met zijn beursgenoteerd bedrijf VGP scoort hij torenhoog. De koers van VGP bedroeg in januari dit jaar nog 120 euro. Om vandaag te openen op een recordhoogte van 263 euro. Meer dan een verdubbeling dus. Het trekt de volledige waarde van VGP boven de vijf miljard euro. En het bevestigt de miljardenstatus van Van Geet die nu met 33 % van het bedrijf goed is voor 1,8 miljard euro en een 16de plaats in onze ranglijst. Ook Bart Van Malderen groeit mee met VGP. Hij controleert 20 % van VGP , goed voor 1 miljard euro. Daarnaast werkt Van Malderen nog aan de expansie van zijn luierbedrijf Drylock Technologies, samen goed voor bijna 1,5 miljard euro.

De totale beurswaarde van VGP doorbrak eind vorige week de drempel van 5 miljard euro. Dat was het gevolg van een stijging van de koers van het aandeel met 10 % tot 258 euro. De beurs reageert daarmee op goede cijfers van het bedrijf in het derde kwartaal en zijn dito vooruitzichten. VGP legt zich toe op de ontwikkeling van logistiek vastgoed. Initieel werd vooral in Tsjechië geïnvesteerd. Later volgden Duitsland, nu goed voor 59% van de vastgoedportefeuille, Spanje (8%) en Nederland (7%). VGP is nu onder meer huisbaas voor Amazon, BMW, Logwin en Ahold Delhaize. Frankrijk, Zweden en Griekenland zijn nieuwe prospecten voor de groep.Nieuwe contracten die in de eerste tien maanden van dit jaar werden ondertekend of heronderhandeld, zijn nog eens goed voor 240,5 miljoen euro aan huurinkomsten op jaarbasis. Daarnaast heeft het bedrijf nog 1,6 miljoen m² aan panden in aanbod, twee keer zoveel als een jaar geleden. Dat is potentieel goed voor bijkomend 100 miljoen euro aan huurgelden.

Ondertussen is Jan Van Geet gestart met de opbouw van de VGP Foundation. Jaarlijks gaat hij 2 % van de winst van zijn beursgenoteerde industriële bouwpromotor VGP in de stichting pompen. De Foundation moet actief worden op een drietal terreinen, kinderarmoede, bedreigde biotopen en Europees cultureel erfgoed. Jan Van Geet houdt van paarden die hij onder meer stalt op zijn vaders boerderij in Crevant in Frankrijk. Zelf woont hij in Tsjechië. Hij trouwde met een Tsjechische dierenarts en heeft twee dochters.