Joris Ide speculeert op Greenyard (dat profiteert van covid 19)

Joris Ide

De West-Vlaamse ondernemer en investeerder Joris Ide heeft een belang opgebouwd van 3 % in de beursgenoteerde groentengroep Greenyard. In een transparantiebericht laat het bedrijf weten dat Ide 1,333 miljoen aandelen van de groep bezit. Tegen de huidige koers van net geen 5 euro is dat goed voor een investering van 6,6 miljoen euro. Blijkbaar heeft Ide een goed gevoel voor timing. Net nu laat Greenyard immers weten dat zowel haar omzet als winst positief worden beïnvloed door het covid 19 virus. Zowel de verkoop van verse groeten als van diepvriesgroenten werden door de crisis ondersteund. Dat is ook goed nieuws voor Hein Deprez, de hoofdaandeelhouder van Greenyard. Die heeft enkele moeilijke maanden achter de rug.

Als er al één beursgenoteerd bedrijf de voorbije maanden een rollercoaster was, dan was het wel Greenyard. Alles ging van start door een listeriavergiftiging met enkele dodelijke slachtoffers, gevolgd door een zware schuldencrisis die zowel het bedrijf als zijn eigenaar Hein Deprez zwaar onder druk zetten. Berichten van faillissementen waren niet uit de lucht. Een zwaar saneringsplan moest redding brengen. En nu blijkt dat covid 19 opmerkelijk genoeg meteen ook de balans positief doet doorslaan.Door de Covid-19 quarantainemaatregelen en de daaropvolgende verschuiving van de volumes van foodservice (consumptie buitenshuis in de horeca) naar de supermarkten, is de vraag van Greenyard’s retail-klanten en partners in zowel het Fresh segment als het Long Fresh segment sterk gestegen, zo liet het bedrijf weten. Greenyard verwacht nu een omzet voor het boekjaar dat afloopt op eind maart 2020 van 4,05 miljard euro. Waar Greenyard eerst een ebitda voorspelde van maximum 93 miljoen euro wordt die nu opgetrokken naar minimum 93 miljoen euro. Ebitda staat voor de operationele winst zonder de kosten voor afschrijvingen en financiering van het bedrijf.

Joris Ide zag die evolutie blijkbaar aankomen. Net als Deprez is Ide een self made ondernemer. Hij bevestigt nu zijn geloof in het bedrijf van Deprez. Greenyard is een globale marktleider in verse, vriesverse en bereide groenten en fruit. Het bedrijf telt om en bij 8.500 werknemers en is actief in 25 landen.