Marc Coucke niet langer miljardair

De flamboyante investeerder Marc Coucke boekt met zijn sleutelholding Alychlo over 2018 een verlies van 164 miljoen euro. Dat is een gevolg van het feit dat Coucke de aandelen Perrigo die hij in portefeuille heeft, fors heeft afgewaardeerd. Coucke verkocht in 2014 zijn bedrijf Omega Pharma aan de Amerikaanse groep Perrigo. Die betaalde die overname gedeeltelijk in aandelen. Maar de Perrigo aandelen daalden ondertussen met de helft in waarde van 80 naar 40 dollar. Coucke is daarbij juridisch gebonden de aandelen in portefeuille te houden. Hij kon ze dus niet verkopen om te anticiperen op de koersdaling. Met de huidige verliescijfers daalt het vermogen van Coucke van 1,08 miljard euro naar 917 miljoen euro. Het Perrigo débacle zorgt er dus nu voor dat Coucke zijn status van miljardair moet inleveren.



Op de balans van Alychlo vinden we de Perrigo-aandelen terug onder de post ‘geldbeleggingen’. Die was eind 2018 nog goed voor 236,4 miljoen euro, tegenover 412 miljoen euro een jaar daarvoor. En er is meer. Marc Coucke is verwikkeld in een harde juridische strijd via een arbitrageprocedure met Perrigo over de overname van Omega Pharma. De Amerikanen claimen dat Coucke hen heeft voorgelogen over de financiële toestand van het bedrijf op het moment dat ze het kochten. Coucke diende daarop een tegenclaim in. “In dit stadium van de arbitrageprocedure is het nog te vroeg om een inschatting te maken van de mogelijke implicaties van dit geschil.”, zo staat te lezen in het verslag van de raad van bestuur van Alychlo.

Marc Coucke is onder meer bekend als meerderheidsaandeelhouder van de Brusselse voetbalclub Sporting Anderlecht. Hij bezit onder meer participaties in het farmabedrijf Fagron, in Mithra Pharmaceuticals, in het dierenpark Pairi Daiza, in Smartphoto en in de uitbater van indoor skipistes Snowworld. Nog deze week nam hij een belang van 49 procent in de Tieltse onderneming Ekopak, gespecialiseerd in waterbesparing en -recyclage bij bedrijven.