Marc Coucke omsingelt Sanglier des Ardennes

Apotheker-ondernemer Marc Coucke heeft zijn oog laten vallen op wat letterlijk en figuurlijke de parel van Durbuy is: Le Sanglier des Ardennes. Deze hotelgroep is in handen van de familie Cardinael. Het is vader Cardinael die vanuit zijn hotel Durbuy heeft gemaakt tot wat het vandaag is: een parel van het Ardeens toerisme. Hij deed dat onder meer via de lancering van de slogan: Durbuy, het kleinste stadje ter wereld. Het ziet er naar uit dat Marc Coucke Durbuy ondertussen heeft omsingeld en langzaam maar zeker zijn net aan het toetrekken is.De groep van de familie Cardinael omvat momenteel vier hotels en drie restaurants. Naast ‘Le sanglier’ zelf is er ‘Le Vieux Durbuy’, een klassiek herenhuis in het centrum van het stadje met 12 kamers, hotel ‘Victoria’, 15 kamers en een welness center en tenslotte de ‘Guest House’, een klassiek pand met 4 luxe kamers en een grote tuin gelegen tussen twee voetgangersstraatjes. De groep staat voor een omzet van 3,5 miljoen euro en een cash flow van 0,5 miljoen euro, helemaal niet slecht naar horeca-normen.

De tuin van de Guest House in hartje Durbuy.

‘Le Sanglier’ ligt letterlijk centraal in het toeristisch project dat Coucke aan het ontwikkelen is in Durbuy. Frédéric Cardinael bevestigde eerder al dat hij een overnamebod had gekregen van Coucke. Probleem was zoals altijd de prijs. Cardinael plakte een zeer hoge prijs op de merknaam van zijn bedrijf, inclusief zijn familiale reputatie. Het spreekt voor zich dat Coucke dat enigszins anders ziet. “Ik heb mezelf veel vragen gesteld, zo zei Cardinael daarover in de Waalse pers, ik ben 52 jaar, ik stel 50 mensen te werk, ik heb drie kinderen en ik wens hen een minder hard leven toe dan wat wij hebben gehad. Ja, ik heb geaarzeld.” Te meer omdat Coucke hem garandeerde dat zijn dochters binnen de groep konden blijven werken.

Het zaadje is dus geplant is het hoofd van Frédéric Cardinael. En zoals bij elke oorlog komt er heel wat psychologie bij kijken. Coucke kocht al een pand recht tegenover Le Sanglier. Hij engageerde de sterrenchef Wout Bru. Gisteren maakte de Luxemburgse lokale televisie TV Lux bekend dat de overname rond was. Vandaag houdt iedereen de lippen op elkaar. Buiten de receptioniste van Le Sanglier. “Wij zijn zoals de Galliërs in het kleinste dorpje aan de zee, zegt ze, we houden stand.” Als ze maar niet eindigt zoals de bard Kakofonix.