Marc Coucke verkoopt farmadistributeur Ceres Pharma aan Franse durfkapitalist Naxicap.

Marc Coucke (Foto: RV)

Marc Coucke verkoopt zijn bedrijf Ceres Pharma aan de Franse durfkapitalist Naxicap. Ceres Pharma werd in 2015 door Coucke opgericht samen met Mario Debel, vroegere manager bij Omega Pharma, eerst nog als Pharco Innovations, producent van de darmkanker tracer Fec-O-test. Wanneer Coucke begin 2015 zijn Omega Pharma verkocht aan de Amerikaanse groep Perrigo bleef Debel aan de zijde van Coucke staan. Coucke controleert 80 % van Ceres Pharma, Debel als CEO 20%. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat Ceres wordt omschreven als het “mini Omega Pharma”. Het bedrijf is in hoofdzaak actief als distributeur van niet voorgeschreven geneesmiddelen. Het groeide onder meer door overnames in Oost-Europa. Ceres Pharma staat nu voor een omzet van meer dan 30 miljoen euro, het draait netto verlies maar creëert wel een positieve cash flow.

Het is de ambitie van Ceres Pharma om het bedrijf te doen groeien door een eigen merken portfolio te ontwikkelen, door distributies en door overnames. Bij de opstart van Ceres in 2017 zijn de merken Pharco Innovations, CalxPlus, Primrose en Etixx in de groep opgenomen. In 2018 zijn de hormonale contraceptie, menopauze en urologie merken en producten van Mithra Pharmaceuticals voor de BeLux regio overgenomen en is ook het Hongaarse Ceumed overgenomen. In 2019 is 2Pharma overgenomen. In 2020 is het Roemeense Viva Pharma overgenomen. Ceres Pharma is daarbij actief in de ontwikkeling, productie en distributie van geneesmiddelen, medische hulpmiddelen, biocides, cosmetica, hoogwaardige voedingssupplementen en farmaceutische bereidingen in de Benelux en in Centraal- en Oost-Europa.



De deal met anticonceptiebedrijf Mithra is in die groei niet onbelangrijk. Mario Debel zelf zegt dat Ceres Pharma daardoor een echt farmaceutisch bedrijf is geworden. Op het moment dat die deal werd afgerond, was Coucke nog voorzitter van het Luikse bedrijf Mithra. Kort voor François Fornieri als hoofdaandeelhouder van Mithra in een juridische storm terecht kwam, trok Coucke zich terug als voorzitter van het bedrijf. Ook Naxicap is geen onbekende in België. Zo is de groep onder meer hoofdaandeelhouder van uitzendbureau House of HR met oprichtster Conny Vandendriessche nog als minderheidsaandeelhoudster.