MEDIA – François le Hodey blijft familie Hurbain achtervolgen

François le Hodey (Foto: Belga Images)

De Waalse media-ondernemer François le Hodey heeft met zijn groep IPM de meerderheid verworven in de Franstalige TV-nieuwszender LN24. Hij onderschrijft daarvoor een kapitaalverhoging van de verlieslatende zender van 2,7 miljoen euro, goed voor 67 % van de omroep. Belfius, mee oprichter van LN24, investeert opnieuw 0,3 miljoen euro en behoudt 17% van het kapitaal. Bouwgroep Besix die mee aan de basis ligt van de nieuwszender haakt af als investeerder. Voor le Hodey gaat het om de eerste aanwezigheid op de Belgische kabel-tv. Hij blijft daarmee nummer twee op de Waalse mediamarkt na de groep Rossel van de familie Hurbain. Die laatste is uitgever van de krant Le Soir, concurrent van La Libre Belgique van le Hodey. En het is toeval maar ook symbolisch, terwijl le Hodey het kleine LN24 inlijft, onderhandelt Rossel omtrent de overname van IDF1, een regionale tv-zender in de Franse regio Île-de-France. Eerder al kocht Rossel samen de groep DPG van Christian Van Thillo de commerciële omroep RTL Belgique op.

LN24 verkeert nog steeds in financiële ademnood. De omroep haalt een omzetcijfer dat slechts de helft dekt van de operationele kosten. Sedert zijn start in 2018 moest het bedrijf 9 keer vers kapitaal aantrekken. In totaal werd al 9 miljoen euro in de nieuwszender gepompt. LN24 veroverde een speerpunt plaats onder de Franstalige tv-journaals. Maar die doorbraak vertaalde zich niet in een commercieel even groot succes. Vooral Besix en zijn topman Johan Beerlandt verloren daarbij hun enthousiasme in de zender. François le Hodey wil nu dat LN24 zijn commercieel marktaandeel verdubbelt tot 3 % en tegen eind 2024 uit de rode cijfers is. Meteen is ook een Waals politiek mediaprobleem opgelost. LN24 en DH Radio van IPM vochten immers een juridische strijd uit om een Waalse landelijke radiofrekwentie. Dat probleem is nu van de baan.



De groep Rossel, die ook de helft van De Tijd-uitgever Mediafin bezit, voert momenteel exclusieve onderhandelingen over de overname van IDF1, een regionale tv-zender in de Franse regio Île-de-France. Rossel zou een participatie van 60 procent willen nemen in Ensemble TV, de omroep achter IDF1. Rossel en de familie Hurbain breidden hun aanwezigheid in het Franse medialandschap de voorbije jaren stelselmatig uit. Het bedrijf geeft er onder meer de regionale kranten La Voix du Nord, Le Courrier picard en L’Est éclair uit. In het noorden van Frankrijk baat Rossel al de regionale tv-zender Wéo uit. In België waren IPM met zijn populaire krant La Dernière Heure en Rossel kwasi even groot. Maar met RTL steekt Rossel zijn concurrent fors voorbij. Ook in Frankrijk kan IPM niet concurreren met Rossel.