NIEUW – Axel Moorkens en Alcopa stappen in het kapitaal van circulair houtbedrijf Groupe François

(Foto Pixabay)

Alcopa, de investeringsholding van de familie Moorkens, stapt in het kapitaal van Groupe François. Dit familiaal bedrijf, met hoofdzetel in Virton, is actief in de productie van houten paletten, maar ook als producent van pellets en de energieproductie uit biomassa. Het bedrijf wil als klassiek bosbedrijf doorgroeien tot een specialist in de circulaire economie opgebouwd rond hout. Het bedrijf is nog in handen van de familie François maar kent als minderheidsaandeelhouders onder meer de families della Faille en de Cordes naast de Luxemburgse intercommunale Idelux. De familie gaf de bank BNP Paribas enkele maanden terug de opdracht op zoek te gaan naar een financiële partner. Axel Moorkens werkt al langere tijd met Alcopa een diversificatiestrategie uit, los van de klassieke autohandel waarmee de familie fortuin maakte.

In de jaren ‘70 ging Bernard François van start met de productie van houten dwarsliggers voor spoorwegen. Later schakelde hij over naar de productie en het onderhoud van klassieke houten opslagpaletten. In 2004 werd gestart met de recyclage van hout afval tot pellets. In 2013 stapte de familie François in de productie en verkoop van energie via conventionele cogeneratie en biomassa. De ambitie is nu door te groeien tot een energie speler op grotere schaal onder meer door terugwinning van hout afval maar ook door zonne-energie. Momenteel is François inzake houtwinning en bewerking actief in België en in het Groothertogdom Luxemburg. In Frankrijk beheert het twee filialen actief in hout- en palletbeheer.



Het is niet duidelijk of de bestaande aandeelhouders met de intrede van de familie Moorkens nog aan boord blijven als minderheidsaandeelhouders. We kregen bij Alcopa niet onmiddellijk antwoord op onze vragen. Axel Moorkens en de huidige aandeelhouders van François zijn geen volledige onbekenden voor elkaar. Tot 2017 waren ze samen aandeelhouder van de Belgische beveiligingsgroep Connex. Aandeelhouders van Connex waren onder meer de families Solvay, della Faille, Bauchau, de Cordes, Le Hodey, Emsens en Moorkens. Samen controleerden ze 46,4 procent van Connex. Dominique Moorkens was voorzitter van de raad van bestuur. In 2017 werd Connex verkocht aan het Amerikaanse bedrijf Stanley Security, bekend van de gelijknamige cutter messen.