UPDATE – NIEUW – Creafund herschikt aandeelhouders verborgen parel Beddeleem

Jochen Daneels (links) met Koen De Block, beiden CEO van Beddeleem. (Foto: LinkedIn)

Er wordt gewerkt aan een wijziging van het aandeelhouderschap van het Gentse constructiebedrijf Beddeleem. Centrale spil in het verhaal is de durfkapitalist Creafund onder leiding van Herman Wielfaert. Die kocht in 2014 de meerderheid van Beddeleem, een verborgen parel in het Vlaamse landschap gespecialiseerd in kantoorafwerking. Enig onderzoek leert dat Creafund in het kapitaal van Beddeleem stapte met de financiële hulp van de families Vande Vyvere, gekend van de bouwgroep Matexi (zie update onderaan), en van Jacques Pollet, eigenaar van de Water Groep. Creafund heeft nu de nieuwe holding Sajama opgezet samen met de familie Daneels, Koen De Block en het management van Beddeleem. Het nieuwe vehikel kreeg een kapitaal mee van 40 miljoen euro.

Sommige dingen in dit bestaan zijn meer transparant dan andere. Beddeleem behoort tot die andere. Het bedrijf is een specialist in totaalafwerking van kantoren met eigen productie van metalen scheidingswanden, profielen en verlaagde plafonds. Het laatste boekjaar, per eind augustus 2021, haalde het een omzet van 80 miljoen euro, goed voor een cash flow van 13 miljoen euro en een netto winst van 7 miljoen euro. Het bedrijf werd mee opgericht door Hendrik Daneels, niet te verwarren met de bijna gelijknamige West-Vlaamse projectontwikkelaar Hendrik Danneels. Het was ook Daneels die in 2014 de deal mee afsloot waardoor Creafund de meerderheid in het bedrijf overnam. Dat liep over een ingewikkelde constructie van tussenholdings. Ultiem is Beddeleem onder controle van de holding Solfar. Die telt twee bestuurders: Herman Wielfaert en Ivan Van de Maele. Die laatste is secretaris-generaal van de groep Matexi en van de familiale holding Abacus van de familie Vande Vyvere. Die leverde mee het kapitaal dat nodig was om de overname van Beddeleem af te ronden. De West-Vlaming Jacques Pollet, oprichter van het bedrijf Water Group, stapte ook mee in het verhaal.Beddeleem beweegt zich discreet binnen de bouwwereld. Binnen het nieuwe Sajama heeft Solfar nu opnieuw de meerderheid, goed voor 22,17 miljoen euro. De familie Daneels staat voor 7,6 miljoen euro. Dat is evenveel als Koen De Block, mede-eigenaar en CEO van Beddeleem. De overige 2,5 miljoen euro is in handen van het management. Hendrik Daneels werd ondertussen als CEO opgevolgd door zijn zoon Jochen. Geen van de betrokken partijen was vandaag bereikbaar voor commentaar.

UPDATE

In een reactie laat Herman Wielfaert weten dat onze omschrijving “de familie Vande Vyvere” eerder breed omschreven is. Zoals we inderdaad zelf al schreven is het aandeelhouderschap van de familie Vande Vyvere herschikt rond het echtpaar Gaëtan Hannecart en zijn echtgenote Bénédicte Vande Vyvere en een neef van die laatste. Wielfaert stelt verder dat Beddeleem nu klaar is voor de toekomst ook met een nieuwe CEO. Er worden geen bijkomende wijzigingen in het aandeelhouderschap verwacht.