NIEUW – Familiale drukkerij Accent krijgt 18 miljoen kapitaal met intrede durfkapitalist Waterland

Ives Declerck

De West-Vlaamse familie Declerck heeft de durfkapitalist Waterland aangetrokken als nieuwe meerderheidsaandeelhouder in hun drukkerij Accent. Die laatste, actief in Gullegem, staat voor een omzet van 17 miljoen euro en een cash flow van bijna 4 miljoen. Accent profileert zich vooral als etikettendrukkerij voor zowel food als non-food producten. De komst van Waterland resulteert in de creatie van de nieuwe holding Packaging Printco. Die krijgt een kapitaal mee van 18 miljoen euro. 12 miljoen daarvan komt van Waterland, een kleine zes miljoen van de huidige Accent-eigenaar Yves Declerck. Hoeveel de familie daarnaast incasseert op de operatie, is niet bekend. Onze berekening komt uit op een bijkomend bedrag van 8 tot 12 miljoen euro.

Daniël Declerck ging van start met de drukkerij Accent in 1985. Zoon Ives Declerck is nu reeds meer dan 15 jaar actief in het bedrijf en verzekert de familiale opvolging. Etiketten voor allerlei industriële toepassingen groeiden uit tot een speerproduct voor Accent. Er werken een goede 30 mensen voor het bedrijf.Voor Waterland gaat het om de eerste Belgische operatie dit jaar. Aan middelen heeft het fonds alvast geen gebrek. De operatie met Accent verloopt over WPEF VII Holdco, het zevende fonds van de groep. Waterland haalde midden vorig jaar voor dat fonds 2 miljard euro op. Dat geld kwam onder meer van enkele Belgen, onder wie de ondernemers Marc Coucke (ex-Omega Pharma) en Filip Balcaen (ex-Balta). Zij waren allebei ook al aandeelhouder van de voorloper, Waterland VI.

Waterland participeert nu in 11 Belgische bedrijven waaronder de kansspelengroep Napoleon Games, het farmabedrijf Fagron (ex-Arseus), het kranenbedrijf Sarens en de specialist in droge honden- en kattenvoeding United Petfood. Voor Sarens dat moeilijke tijden doormaakt, wordt een exit gezocht. Daarnaast is Waterland samen met Marc Coucke betrokken in het dispuut omtrent de verkoop van Omega Pharma aan het Amerikaanse Perrigo. Waterland was samen met Coucke eigenaar van Omega Pharma. De Amerikanen kochten het bedrijf maar vochten later de overnameprijs aan.