NIEUW – Familie Van Waeyenberge haalt partners binnen bij durfkapitaaldochter Indufin

Indufin Investment Fund, een durfkapitalist die moet investeren in KMO’s, heeft zijn kapitaal opgetrokken met 35 miljoen euro om het van 52,5 miljoen euro naar 87,5 miljoen te brengen. Indufin Investment Fund werd vorig jaar in het leven geroepen door de familie Van Waeyenberge nadat die haar samenwerking met de Luxemburgse investeerder Luxempart op een laag pitje had gezet. Luxempart is het beursvehikel van de Luxemburgse staalfamilie Tesch. De familie Van Waeyenberge stelde toen al dat ze op zoek waren naar twee of drie bijkomende partners voor Indufin. Het fonds krijgt er nu twee bestuurders bij, Jos Thys en Bart Deckers. Indufin zoekt investeringsdossiers tussen de 3 en 20 miljoen euro.



De oude joint venture van de familie Van Waeyenberge met Luxempart, die Indufin Capital Partners heet, wordt niet ontbonden. Maar ze zal geen nieuwe investeringen meer afwerken. Indufin Capital Partners heeft nog vier participaties: de softwareontwikkelaar Axi, de kaarsenmaker Baobab, de schuimenproducent NMC en de gevelbekleder Kyotec. De participatie in de verlieslatende naai- en modeketen Veritas werd vorig jaar van de hand gedaan. De laatste participatie van Indufin Capital Partners, het IT-bedrijf Cheops, werd dan weer overgeheveld naar het nieuwe Indufin Investment Fund.

Laatstgenoemd fonds werd vorig jaar opgericht, voor de hoofdmoot met kapitaal van de familie Van Waeyenberge. Nu komen daar dus nieuwe partners bij. Eén daarvan is Mark Leysen, de mede-eigenaar van de Antwerpse verzekeringsmakelaar Vanbreda Risk & Benefits. Leysen is geen onbekende voor Van Waeyenberge. Samen hebben ze de al de holding Paratodos opgericht die investeringen afwerkt in Latijns-Amerika en die voor een kwart in handen is van Mark Leysen. Hij wordt in Indufin vertegenwoordigd door Bart Deckers. De tweede nieuwe bestuurder Jos Thys is adviseur van familiale ondernemers en doceert onder meer Family Wealth aan de Antwerp Management School (AMS). Tot vorig jaar was hij ook bestuurder van het beursgenoteerde vastgoedfonds VGP van Jan Van Geet en Bart Van Malderen.