UPDATE – NIEUW : Filiep Balcaen en Paul Thiers cashen elk 50 miljoen euro op zonnepanelen specialist Origis

Filiep Balcaen (Foto: RV)

De West-Vlaamse investeerders Filiep Balcaen en Paul Thiers hebben hun meerderheid in zonnepanelenspecialist Origis Energy verkocht aan de Amerikaanse financiële groep Global Atlantic. In een dubbele beweging incasseren beide investeerders elk 50 miljoen euro. Ze controleerden beiden elk 36,5 % van Origis. De uitkoop komt er nadat Origis USA vorig jaar een dividend van 93 miljoen euro heeft uitbetaald aan moederbedrijf Origis Energy. Zowel Paul Thiers als Filiep Balcaen maakten fortuin in de sector van de vloerbedekking, respectievelijk met de bedrijven Unilin en Balta/IVC. Thiers lag in 2008 mee aan de basis van de opstart van Origis. Balcaen stapte pas later in.

Origis heeft West-Vlaamse wortels maar is als bouwer en beheerder van zonnepanelenparken vooral in de Verenigde Staten actief. Naast Thiers en Balcaen is ook oprichter Guy Vanderhaegen aandeelhouder van de groep. Hoe groot zijn aandeel is na de Amerikaanse operatie is niet bekend. Vanderhaegen blijft wel CEO en voorzitter van Origis Energy. Global Atlantic zelf noemt de overname een management buy out. Origis Energy sloot zijn boekjaar vervoegd af op 15 september vorig jaar. In oktober volgde een eerste kapitaaluitkering van 55 miljoen euro gevolgd door een uitkering van 45 miljoen eerder deze maand. Balcaen en Thiers namen ontslag als bestuurder van Origis.Origis verkocht de voorbije jaren het grootste deel van zijn Europese parken en bleef vooral in de VS sterk aanwezig. Via zijn Amerikaanse dochter groeide de West-Vlaamse ontwikkelaar van zonneparken de voorbije jaren uit tot een topvijfspeler in de Verenigde Staten. Hij heeft er parken in meerdere staten en levert onder meer groene stroom aan het pretpark Disney World, Walmart en binnenkort ook Google. De Amerikaanse Origis-zonneparken hebben een totale capaciteit van 1 gigawatt (GW) en er zit nog voor 3 GW aan projecten in de pijplijn. (Lees verder onder de foto)

Paul Thiers (Foto: RV)

De verkoop van de Europese zonneparken leidde in 2019 al tot een dividend van Origis van 33 miljoen euro. Origis is niet het enige project waarin Thiers en Balcaen samen actief zijn. Beiden liggen ook samen met onder andere Philippe Vlerick aan de basis van de investeringsmaatschappij Pentahold. Die is onder meer aandeelhouder van de keten van tuincentra Oh! Green, van de producent van optische sorteermachines Optimum Sorting en van het chemiebedrijf Devan Chemicals. Filiep Balcaen controleert dan weer 3,3 procent van de Amerikaanse vloerbedekkingsreus Mohawk. Bernard Thiers, neef van Paul, staat dan weer aan het hoofd van alle niet-Amerikaanse activiteiten van Mohawk. En de basis daarvan is dan precies weer Unilin dat door Mohawk in 2005 werd overgenomen. 

UPDATE – In een eerste versie van dit artikel was er sprake van een uitkering van 37 miljoen euro voor elke uittredende aandeelhouder. Een lezer wijst ons er terecht op dat ook deel van overgedragen winsten werden uitgekeerd waardoor het uitgekeerd bedrag, kapitaal en winst, voor zowel Thiers als Balcaen 50 miljoen euro is. Onze excuses voor de verwarring.