NIEUW – Gerantis versterkt kapitaal in consoliderende syndicus markt

Jelle Geerits, manager bij Castelmore. (Foto: Castelmore)

De Antwerpse groep Gerantis trekt zijn kapitaal op met 3,2 miljoen euro tot 25,5 miljoen euro in totaal. Gerantis is actief als syndicus en neemt een steeds grotere plaats in binnen de sector die volop aan het consolideren is. Het verse kapitaal is aangebracht door de durfkapitalist M80 die ook iets meer dan 50 % controleert van Gerantis. De tweede aandeelhouder is de groep Castelmore die ook tekent voor het management. Via meer dan 12 overnames is Gerantis nummer twee in de sector van het beheer van residentiële huurpanden. Met de overname vorig jaar van softwareontwikkelaar Zeron en de softwarepaketten Syndesk en Rentdesk vorig jaar werd de Antwerpse groep ook nummer één in software voor het beheer van appartementsblokken.

De sector van de syndicus is toe aan consolidatie en meteen ook aan professionalisering. Focus daarbij is het beheer van appartementsgebouwen. De Franse groep Emeria werd met de overnames van onder meer Syncura en Trevi marktleider in België waar het aantal mede-eigendommen nog steeds toeneemt. De Antwerpse groepen Gerantis en Parte bezetten respectievelijk de tweede en de derde plaats. Ze beheren daarbij elk meer dan 2.500 gebouwen, goed voor om en bij 50.000 appartementen.Gerantis stelde eerder dat het mikt op een jaaromzet van 100 miljoen euro in 2026. Dat is mee het werk van de veertigers ingenieur Jelle Geerits en jurist Tim Nagels. Beiden richtten in 2013 de Castelmore Group op. Castelmore wil de groei van beloftevolle bedrijven ondersteunen door ook het management te versterken. Het profileert zich als actieve investeerder. In 2018 werd Luc Van Milders, de gewezen eigenaar van Carestel, onafhankelijk voorzitter van de raad van bestuur. De groep staat voor om en bij 11 miljoen aan participaties en investeerde onder meer in een eigen racing team.

M80 van zijn kant werd in 2018 opgericht door ex-GIMV specialist Peter Maenhout. Die verzamelde meteen 200 miljoen durfkapitaal. De durfkapitalist Pentahold was één van de eerste investeerders in M80. Met 32 % van de aandelen is de miljardair Filip Balcaen de grootste aandeelhouder van Pentahold. Hij wordt op de voet gevolgd door de Luxemburger Edmond Müller, de vroegere voorzitter van het wijnbedrijf Bernard-Massard, en eigenaar van de industriële maalderij Les Moulins de Kleinbettingen die nu wordt geleid door zijn zoon Jean. Paul Thiers, ex-Unilin en investeerder in projectontwikkelaar ION, controleert 22 %, Theo Roussis van Ravago Plastics staat voor 5 % en netwerker Philippe Vlerick is goed voor 8 % van Pentahold.