NIEUW – Kapitaaloperatie Dominiek De Clerck waardeert Beaulieu International op 1,9 miljard euro

Dominiek De Clerck. (Foto: Belga Images)

De West-Vlaamse ondernemer Dominiek De Clerck heeft zijn aandelen in de holding Ter Lembeek International ingebracht in zijn patrimoniumholding Bercofin voor een bedrag van 68,9 miljoen euro. Ter Lembeek controleert 4,95 % van de vloerfabrikant Beaulieu International Group (BIG) en is voor 71 % in handen van Dominiek De Clerck. Die vocht met zijn familieleden een lange strijd uit om de verdeling van de erfenis van hun in 2015 overleden vader Roger De Clerck, de stichter van de tapijtengroep Beaulieu. In 2022 haalde BIG een omzet van 2,4 miljard euro, goed voor een nettowinst van 120 miljoen euro. 1 miljard omzet kwam uit de chemische bedrijven van de groep en 1,1 miljard uit de productie van vloerbedekking. De huidige operatie waardeert BIG op 1,95 miljard euro.

Naast de familiesaga van de groep De Clerck is Dominiek De Clerck, de jongste zoon van Roger De Clerck, vooral gekend als eigenaar van de kleine Waregemse spaarbank CKV. Sedert begin dit jaar wordt die geleid door Inge Ampe, ex-directeur bij de banken Argenta en ING. Zij volgde Rudi Deruytter die koos voor een rustiger pensioen. Normaal zou Deruytter zijn opgevolgd door Eveline Vereecke, die twintig jaar voor ING België in Corporate & Wholesale Banking werkte. Maar in extremis besliste de 42-jarige bankier voor de West-Vlaamse industrieel Jan Clarebout te gaan werken. Clarebout nam eind 2021 zijn concurrent Mydibel over en groeide uit tot de grootste speler in Europa in de productie van diepvriesfrieten. Voor Clarebout moet Vereecke een family office uitbouwen. De bankier blijft wel actief als strategisch adviseur van de familie Dominiek De Clerck.



De spaarbank CKV kent kredietoplossingen toe aan mensen die door tijdelijke problemen bij andere banken moeilijk aan een lening raken en financiert zich door een hogere vergoeding op spaargeld te bieden. Ook na zijn pensionering blijft Rudi Deruytter een aantal niet-operationele functies blijven opnemen. Hij blijft als adviseur verbonden aan de holding Bercofin van Dominiek De Clerck. Daar zal hij de investeringen mee begeleiden en lobbytaken invullen. Daarnaast is hij bestuurder bij twee takken van de holding Koramic van de Kortrijkse zakenman Christian Dumolin. Ten slotte is hij ook onafhankelijk bestuurder bij de vermogensbeheerder Truncus, die gecontroleerd wordt door de familie Van Geet.