NIEUW – Miljardair Nicolas D’Ieteren repatrieert Luxemburgse sleutelholding

Baron Nicolas D’Ieteren (rechts) die in 2019 het diploma krijgt van hofleverancier uit handen van koning Filip. (Foto: Belga Images)

De Brusselse miljardair Nicolas D’Ieteren heeft de holding Tepic Invest overgebracht van Luxemburg naar Brussel. Tepic Invest is de sleutelholding waarmee de familie D’Ieteren 32 % controleert van de gelijknamige beursgenoteerde autodistributeur. Die controle loopt over de Belgische dochter Nayarit Participations, een dochter van Tepic Invest. Pour la petite histoire, Tepic is de hoofdstad van de Mexicaanse door drugshandelaars geteisterde provincie Nayarit. Het is bij het Volkswagen-filiaal in Tepic dat Roland D’Ieteren, de vader van Nicolas, in de jaren ‘60 van de vorige eeuw zijn carrière startte. Ultiem zal Roland D’Ieteren daaropvolgend een fortuin opbouwen met de import van Volkswagen in België.

Het belang dat Nicolas D’Ieteren aanhoudt in de autogroep is goed voor een vermogen van 2,75 miljard euro. Zijn tante Catheline, zus van Roland, is goed voor 25 % van D’Ieteren of 2,1 miljard euro. De basis van dat vermogen was de import van de Volkswagen later ook Audi personenwagens vanuit Duitsland in België. Als kind deelde Roland D’Ieteren de kostschoolbanken met Ferdinand Piëch, de voormalige eigenaar en voorzitter van Volkswagen. De families D’Ieteren en Piëch gingen ook samen op vakantie, Roland leerde Duits bij de familie Piëch. D’Ieteren was tot het begin van de jaren 70 ook eigenaar van de VW-fabriek in Vorst. Toen die in 2006 dreigde dicht te gaan, was het Roland D’Ieteren die toenmalig premier Guy Verhofstadt in contact bracht met Ferdinand Piëch. De fabriek in Vorst werd gered door de komst van de later erg succesvolle Audi A1. Ze bouwt momenteel de elektrische modellen van Audi.In 2016 droeg Roland D’Ieteren, overleden in 2020 aan corona, het beleid over aan zijn zoon Nicolas. Het bedrijf was toen als eigenaar van Belron, met Carglass een wereldspeler wanneer het gaat om de herstelling en de vervanging van autoruiten. In 2017 verkocht D’Ieteren een stuk van Belron aan de investeringsmaatschappij CD&R, later doorverkocht aan BlackRock. Met de opbrengt van die verkoop aan CD&R kocht de familie D’Ieteren eerst het Italiaanse schriftjesmerk Moleskine voor 506 miljoen euro. De winstgevendheid van Moleskine bleek echter ontgoochelend et zijn. Later kocht D’Ieteren voor 1,2 miljard euro een minderheidsbelang van 40 procent in de verkoper van onderdelen voor vorkliften, bouw- en landbouwmachines TVH Parts. Dat 1,2 miljard euro kwam terecht bij de West-Vlaming Pascal Vanhalst.