NIEUW – Overnamepolitiek Cartamundi zet de cijfers op scherp

Koken geld kost. Dat blijkt nogmaals uit de jaarrekening van de Brepols Group in handen van de adellijke familie de Cartier de Marchienne. Belangrijkste activa van Bepols is een participatie van 50 % in de speelkaartenproducent Cartamundi. Die werkte eind vorig jaar de overname af van de iconische groep United States Playing Card Cy (USPC). Goed voor 10 merken van speelkaarten staat die voor een omzet van meer dan 100 miljoen euro. Maar de balans van Brepols is nu door de overname wel verzwaard met 32 miljoen euro aan goodwill, af te schrijven op 5 jaar, en 36 miljoen euro aan merken en knowhow, af te schrijven op 15 jaar tijd. Ook opvallend, de lange termijn schuld bij de banken stijgt van 13 naar 120 miljoen euro. De overname van de Amerikaanse groep is de eerste belangrijke operatie van Stefaan Merckx. Die werd in 2018 CEO van Cartamundi na het plotse overlijden van Chris Van Doorslaer.



De jaarrekening van Brepols werd afgewerkt per 31 maart 2020 en omvat 50 % van Cartamundi. De overige 50 % is in handen van de Kempense familie de Somer, bekend van de verpakkingsgroep Van Genechten. De overname toont zich nog niet in de omzetcijfers van Brepols. Die stagneert op 195 miljoen euro, goed voor een netto winst van 4,4 miljoen euro tegenover 8,8 miljoen het vorige boekjaar. Globaal staat de overname van de Amerikaanse groep voor een goodwill van 64 miljoen euro en een immateriële waarde van merken en knowhow van meer dan 70 miljoen euro. Goodwill staat voor de meerprijs die de twee families betaalden voor USPC bovenop de boekhoudkundige waarde van de groep. Die bedragen moeten wel worden afgeschreven en zullen dus de toekomstige winstcijfers drukken.

De overname van USPC sluit aan bij de groeiende populariteit van ‘cardistry’, een populaire kunstvorm die wordt uitgevoerd met een set speelkaarten. De term is een samenvoeging van “kaart” en “kunstenaarschap”. In tegenstelling tot kaartmagie, is het kaartspel bedoeld om visueel indrukwekkend te zijn en lijkt het erg moeilijk om uit te voeren. “We waren zelf al actief in cardistrykaarten met het merk Copag, maar nu hebben we daar Bicycle aan toegevoegd, een iconisch merk in de VS.” zo zei Stefaan Merckx daarover bij de overname. “Het is al decennia de droom van onze familiale aandeelhouders om dat binnen te halen, omdat het het summum van de kaartdrukkunst is. De decks worden in beperkte edities uitgebracht als collector’s items, waardoor de prijs tot honderden euro’s per stuk kan oplopen.”

Met USPC wordt de VS de belangrijkste markt voor Cartamundi. Vier jaar terug nam de groep ook al de Amerikaanse bordspellenfabriek van de groep Hasbro over, onder meer de producent van Monopoly.