UPDATE – NIEUW – Pentahold keert 39 miljoen euro uit aan zijn aandeelhouders (met dank aan Devan)

Filip Balcaen is met 32 % de grootste aandeelhouder van Pentahold. (Foto: RV)

Het investeringsfonds Pentahold betaalt over het boekjaar 2021 een dividend van 39 miljoen euro aan zijn aandeelhouders. Die laatste zijn de ondernemers Filip Balcaen, Theo Roussis, Paul Thiers, Philippe Vlerick en hun Luxemburgse collega Edmond Müller. Pentahold verkocht vorig jaar haar meerderheidsbelang in het chemiebedrijf Devan en boekte daarop een meerwaarde van 22 miljoen euro. Devan surft onder meer mee op de golven van de corona pandemie met de productie van een middel dat virussen doodt op textiel. Ondertussen stapte Pentahold in de joint venture ‘Impossible Germany’, een fonds dat werd opgestart door het investeringsfonds M80 dat wordt geleid door Peter Maenhout. Die laatste nam eerder dit jaar zijn collega X Plus over, een specialist in ICT. Maar de samenwerking met Pentahold is zuiver operationeel en houdt geen structurele wijzigingen in van de aandeelhouders. ‘Impossible Germany’ kreeg nu al een kapitaal mee van 11 miljoen euro.

Met 32 % van de aandelen is de investeerder en miljardair Filip Balcaen de grootste aandeelhouder van Pentahold. Hij wordt op de voet gevolgd door de Luxemburger Edmond Müller, de vroegere voorzitter van het wijnbedrijf Bernard-Massard, en eigenaar van de industriële maalderij Les Moulins de Kleinbettingen die nu wordt geleid door zijn zoon Jean. Paul Thiers controleert 22 %, Theo Roussis van Ravago Plastics staat voor 5 % en Philippe Vlerick is goed voor 8 % van Pentahold. De laatste grote beweging van Pentahold dateert van 2017, toen keerde de vennootschap 25 miljoen euro kapitaal uit aan zijn aandeelhouders. De durfkapitalist was 8 jaar lang meerderheidsaandeelhouder van Devan Chemicals, met hoofdkwartier in Ronse en vestigingen in Portugal, het VK en de VS, dat vorig jaar werd verkocht aan het Duitse speciaalchemiebedrijf Pulcra. Devan is actief op het kruispunt van chemie en textiel, en ontwikkelt onder meer vlamvertragende en isolerende coatings voor werkpakken. Het heeft ook een product dat de hoeveelheid virussen op textiel kan reduceren. Dat laatste product kent een groeiend succes in deze tijden van corona. UPDATE

Daags na publicatie van dit artikel bleek dat Pentahold ook nog eens 25 miljoen euro kapitaal uitkeerde aan de aandeelhouders. Dit brengt de uitgekeerde financiële vergoeding in totaal op 64 miljoen euro.