NIEUW – Peter Goossens en Hof van Cleve komen (relatief) ongeschonden uit coronajaar

Peter Goossens (links) ontving dit weekend het ereteken van verdienstelijke Vlaming uit handen van minister-president Jan Jambon. (Foto: Belga Images)

Het was even nieuwsgierig uitkijken naar de jaarrekening 2020 van het Hof van Cleve, het drie sterren restaurant van top chef Peter Goossens in Kruisem. En tot veler verrassing valt dat buitengewoon goed mee. Ondanks 8 maanden verplichte sluiting sloot het Hof van Cleve 2020 af met een netto winst van 0,68 miljoen euro tegenover 0,92 miljoen euro in 2019. Dat geeft veel te maken met de loonkost die vorig jaar halveerde met tijdelijke werkloosheid van 1 miljoen tot 0,5 miljoen euro. In de vastgoedvennootschap PGP steeg de winst van 0,13 naar 0,23 miljoen euro. Met die financiële buffer overbruggen Peter Goossens en zijn echtgenote Lieve Fermans het coronajaar 2020. Peter Goossens, die geen commentaar gaf op de cijfers, bouwde met zijn restaurant een vermogen op van 5,6 miljoen euro, met vorig jaar een groei van 0,5 miljoen euro.

In interviews liet de drie sterren chef zich relatief ongerust maar met weinig details uit over de impact van corona op zijn bedrijf. “Ik heb het nog niet in detail uitgerekend, maar nu al staat vast dat ons restaurant in 2020 vele honderdduizenden euro is misgelopen. En niet met een 1’tje of 2’tje ervoor, maar met een veel hoger cijfer. En dat komt nooit meer terug, hé.” zo zei hij daarover begin dit jaar. Nu blijkt dat de bruto marge van het Hof van Cleven, de som van alle inkomsten min de uitgaven, voor 2020 uitkomt op 1,6 miljoen euro tegenover 2,4 miljoen in 2019. De bedrijfswinst daalt van 1,2 naar 0,9 miljoen euro. De uitgekeerde winst daalt van 0,3 naar 0,2 miljoen euro.Politici zijn een bende kiekens.” zo reageerde een emotionele Goossens bij de plotse start van de tweede lockdown in oktober 2020. “Die avond was ik over mijn toeren, ja. Bij die beslissing had ik vooral moeite met de manier waarop. Alsof de politici leken te denken dat wij gewoon maar het licht moesten uitknippen. Terwijl wij net op het punt stonden om ons wildmenu te lanceren. Alles was al geproefd en uitgetest, onze frigo’s lagen vol met fazant en hazenrug… En dan komen zij op een persconferentie zeggen: ‘Dit en dat hebben wij beslist én trek voor de rest uw plan.’ Ik zou het meer geapprecieerd hebben als zij ons die sluiting al een week op voorhand hadden gemeld. Zeker omdat we ook in maart al eens in snelheid waren gepakt.” aldus Goossens begin dit jaar in de krant Het Laatste Nieuws.

Zijn boekhouder is er duidelijk rustiger bij gebleven en loodste de chef relatief kalm doorheen het pijnlijke coronajaar. “Als een goede Belgische burger hebben wij altijd deftig gespaard, aldus Goossens. Wij draaien al zo lang mee dat we intussen een stevige financiële buffer hebben opgebouwd. Maar het is nooit leuk om daar noodgedwongen uit te moeten putten, terwijl er intussen nul komma nul euro binnenkomt.”