NIEUW – Studio 100: Hans en Gert trekken zich discreet terug

Gert Verhulst (links) naast Hans Bourlon wanneer ze in 2019 een ereteken ontvingen uit handen van toenmalig Vlaams minister Sven Gatz (rechts). (Foto: Belga Images)

Hans Bourlon en Gert Verhulst hebben hun belang in de entertainment groep Studio 100 discreet ondergebracht in de holding Romulus en Remus. Tegelijkertijd werd die holding juridisch omgevormd tot een zogenaamde VOF, een vennootschap onder firma. Meteen zijn beide stichters en hoofdaandeelhouders van Studio 100 niet langer verplicht balanscijfers van hun holding publiek bekend te maken. De operatie volgt op de verkoop door beiden van 25 % van de Studio 100 aandelen aan Vic Swerts, die 17 % kocht, en Frank Donck, goed voor 8 %. Beiden betaalden daarvoor om en bij 125 miljoen euro. 80 miljoen daarvan zal nu discreet verdwijnen in de VOF Romulus en Remus. De verkoop dateert van net voor corona en komt dus ongelukkig. Vorig jaar zag Studio 100 zijn omzet terugvallen van 188 naar 119 miljoen euro resulterend in een verlies van 30 miljoen euro.

Je kan creatief zijn in boekhouding. Dat wil dan meestal zeggen dat je fiscale oplossingen zoekt. Je kan ook proberen gewoon grappig te zijn. Zoals Hans Bourlon en Gert Verhulst. Van Studio 100 zijn ze beiden bestuurder. Op de jaarrekening is Hans Bourlon terug te vinden als de BV Romulus en Gert Verhulst als de BV Remus. En dat is grappig want het gaat om dezelfde BV met hetzelfde btw nummer die eigenlijk Romulus en Remus heet. BV staat in deze voor ‘besloten vennootschap’ terwijl ‘bekende Vlaming’ even goed had gekund. Misschien daarom dat ze hun BV hebben omgevormd in een VOF.De participaties van Verhulst en Bourlon in Studio 100 zaten initieel respectievelijk in de aparte BV’s Gert Verhulst, weinig fantasierijk, en Oliver, al iets fantasievoller. Beide vennootschappen zijn nu gefuseerd met Romulus en Remus. Beide wogen ongeveer even zwaar, 18 miljoen euro. Maar dat was ver onder de werkelijke waarde van Studio 100, ook al zal die minder zwaar wegen na corona. Misschien dit nog om het verhaal af te ronden. Romulus en Remus zouden de nakomelingen zijn van de Trojaan Aeneas. Die ontsnapte uit het brandende Troje en belandde na veel omzwervingen aan de rivier de Tiber in Italië. Een van zijn nakomelingen, de priesteres en Vestaalse maagd Rhea Silvia, was zwanger van de oorlogsgod Mars. Infeite werd ze verkracht, maar het was eerbaarder om te zeggen dat de tweeling verwekt was door de god Mars. Als incompatibele Vestaalse maagd én moeder werd ze opgesloten in de kerkers van Rome. Romulus en Remus werden in een voederbak in de Tiber geworpen, waarna ze werden gevonden en gezoogd door een wolvin, de Lupa Capitolina. Volgens de legende vermoordde Romulus zijn tweelingbroer Remus na een ruzie over de vraag wie van beiden over de nieuw gestichte stad zou gaan heersen en er zijn naam aan mocht geven. Op die manier werd Romulus de eerste koning van Rome. Wie was Romulus ook weer in het verhaal van Studio 100?