NIEUW – Superdividend van 50 miljoen euro als primeur voor Vic Swerts

Vic Swerts (Foto: Belga Images)

Het is iedereen wat ontgaan, maar vorig jaar heeft Soudal Holding 50 miljoen euro dividend uitgekeerd aan zijn eigenaar, de 81-jarige Vic Swerts. En meteen is dat een primeur. De selfmade ondernemer bouwde de siliconenproducent Soudal, een afkorting van “soudeert alles’, uit tot een groep met een omzet van 1 miljard euro. En van uitgekeerde dividenden moest Swerts niets weten. Alles moest in het bedrijf blijven. Mijn auto staat op naam van de firma en dat is alles wat ik nodig heb, placht de Kempense ondernemer te zeggen. Daar komt dus nu verandering in. Misschien heeft het wat te maken met het feit dat Swerts dit jaar nog een driedubbel bypass hartoperatie onderging.

Vic Swerts stampte Soudal 56 jaar geleden uit de grond en bouwde het bedrijf uit tot de grootste Europese producent van siliconen, PU-schuim en lijmen. Met meer dan 3.700 werknemers in 23 productievestigingen op vijf continenten is het Belgische familiebedrijf in één generatie uitgegroeid tot een wereldspeler in chemische bouwproducten goed voor een groepsomzet die de één miljard euro overstijgt. Het is duidelijk dat Soudal en Swerts één geheel zijn. De ondernemer heeft zich maar zelden laten verleiden tot diversificatie investeringen. Momenteel werkt zijn bedrijf de bouw af van een totaal nieuwe fabriek in Turnhout, een investering van 40 miljoen euro. Siliconen zijn een volumeproduct. Elke omzetgroei moet gepaard gaan met capaciteitsuitbreiding.Maar niets blijft wat het is. “Ik heb een gezond boerenverstand, maar maakte me vaak ongerust omdat ik wel besefte dat we vrij goed onze kost verdienden maar nooit wist hoeveel winst we maakten. Nu wel. Al doe ik nog steeds geen excessen. Je zult mij geen boot zien kopen van tientallen miljoenen.” zo zei Swerts recent in een interview. Een deel van zijn vermogen wordt nu beheerd door zijn schoonzoon Jurgen Vandervelden. Die speelde ook een rol bij de intrede van Swerts in het kapitaal van Studio 100. Swerts legde om en bij 85 miljoen euro op tafel om 17 procent te verwerven van het entertainmentbedrijf van Hans Bourlon en Gert Verhulst. Opmerkelijk was dat Frank Donck als tweede investeerder daar 40 miljoen euro bijlegde om op zijn beurt 8 procent binnen te halen. Dat was een ietwat vreemde combinatie die niet meer zo vreemd is wanneer we weten dat Donck goed bevriend is met Jurgen Vandervelden.

Vic Swerts staat in onze lijst met een vermogen van 659 miljoen euro. Zelf vindt hij dat maar weinig. “Ik heb drie kinderen. Zij kennen de waarde van geld en lopen absoluut niet naast hun schoenen. Maar ze hebben alle drie theoretisch wel 500 miljoen euro, want een grote speler als Saint-Gobain zou wel 1,5 miljard geven, vermoed ik. Ik ken een hoop families die hun zaak hebben verkocht, maar niet meer weten wat doen.” zo vertelde hij daarover in Knack.