Overlijden grootmoeder brengt familie Sioen naar de beursexit (en kost 158 miljoen euro)

Jacqueline Sioen-Zoete (Foto: Sioen)

De familie Sioen is gesprekken gestart die er toe moeten leiden dat hun gelijknamig bedrijf, producent van technisch textiel, van de beurs wordt weggehaald. De familie is bereid daarvoor 23 euro neer te tellen per aandeel dat nog niet in hun bezit is. Het gaat dan in totaal om 6,8 miljoen aandelen. De operatie vergt dus een financiële inspanning van de familie van 158 miljoen euro. Begin dit jaar overleed de grootmoeder van de familie Jacqueline Sioen-Zoete. Het familiaal vermogen kwam daarmee terecht in eerste lijn bij haar drie dochters, in tweede lijn bij haar 9 kleinkinderen. De familie kiest er nu blijkbaar voor om de erfenis te verdelen in alle discretie, buiten de pottenkijkers van de beurs.

Grootmoeder Jacqueline Sioen-Zoete overleed in januari dit jaar op 78 jarige leeftijd. Ze liet daarbij drie kinderen achter. Michèle Sioen is gehuwd met de projectontwikkelaar Marnix Galle. Haar vier kinderen Jean-Charles, Sofie, Audrey en Antoine dragen echter de naam van haar eerste echtgenoot, Joris. Haar zus Pascale is gehuwd met Paul Renson maar haar kinderen Miguel en Dimitri dragen de naam van hun overleden vader Vanduffel. De kinderen van Michèle hebben zich verenigd in de holding Midipa, die van Pascale in JCA2M. Elk brengen ze één derde in van de holding Sicorp, telkens goed voor 171 miljoen euro. Danielle, de derde dochter van het gezin, staat voor het derde deel. Zij nam wat meer afstand van het bedrijf en legde zich toe op de productie van een eigen juwelenlijn. Danielle heeft drie kinderen.De meest bekende telg van de familie is ongetwijfeld barones Michèle Sioen, de huidige CEO van het bedrijf en vroegere voorzitter van de werkgeversfederatie VBO. Ze is in een tweede huwelijk gehuwd met projectontwikkelaar Marnix Galle, bekend van de beursgenoteerde groep Immobel.

De familiale controle van de familie op het bedrijf loopt over de holding Sihold die op zijn beurt in handen is van de holding Sicorp. Die controleert momenteel 62 % van het beursgenoteerde bedrijf Sioen. Het feit dat de beursexit nu wordt voorbereid is ook mee gestuurd door het feit dat onder druk van corona de beurskoersen fors gedrukt worden. Momenteel kost een aandeel Sioen 18 euro, dus 5 euro minder dan wat de familie nu wil betalen.