UPDATE – Rijke Belg Kathleen Verhelst trekt naar de Kamer (maar oudgediende Mercedes Van Volcem wordt naar de uitgang begeleid)

Mercedes Van Volcem

Open VLD is een partij voor ondernemers. Maar toch blijft het straf. Kathleen Verhelst is nog nooit politiek actief geweest. En toch slaagt ze er in op de tweede plaats terecht te komen van de West-Vlaamse kamerlijst voor Open VLD. Die plaats houdt bijna zo goed als zeker een kamerzetel in. Verhelst duwt daarbij wel Mercedes Van Volcem naar de laatste plaats als lijstduwer. Onverkiesbaar dus. Van Volcem heeft 18 jaar ervaring in het parlement. En nu is ze zeer boos en ontgoocheld. Kathleen Verhelst bouwde een succesvolle carrière uit in het familiale bouwbedrijf . Ze heeft een aantal fameuze voorgangers die als Rijke Belg voor Open VLD in het parlement kwamen: Fernand Huts, Aimé Desimpel, Herman Van Thillo en Roland Duchâtelet (in kartel met zijn eigen partij Vivant). Kwatongen in de wandelgangen van het parlement insinueren dan dat Open VLD daar financieel alleen maar beter van werd.

“Men kiest voor een nieuwkomer en niet voor iemand met 18 jaar ervaring.”, zo zegt Mercedes Van Volcem. “Ik ben zeer ontgoocheld dat mijn partij zo met mensen omgaat. Ik deed vorig jaar nog 10.000 huisbezoeken. Men heeft het altijd over sterke vrouwen, maar in West-Vlaanderen koos men geen vrouwelijke lijsttrekker en de sterkste kandidate met inzet en ervaring wordt opzij geschoven.”, aldus de Brugse politica in een persbericht.Kathleen Verhelst

De Open VLD lijst in West-Vlaanderen is het werk van twee burgemeesters: Vincent van Quickenborne, burgemeester van Kortrijk, en zijn Oostendse collega Bart Tommelein. Het bedrijf van Verhelst ligt in Oudenbrug, buurgemeente van Oostende. “’Ik had gehoopt Bart Tommelein als minister tijdelijk te kunnen vervangen en lijsttrekker te worden in mijn provincie West-Vlaanderen. Als parlementslid behaalde ik bij de provinciale verkiezingen als lijstduwer meer stemmen dan Bart Tommelein, Vincent Van Quickenborne, Emmily Talpe, Sabine Battheu en Francesco Vanderjeugd. In 2014 haalde ik 17.219 stemmen, het meeste van alle Vlaamse vrouwelijke parlementsleden en meer dan huidig minister Lydia Peeters.” aldus Van Volcem.

De West-Vlaamse lijst moet vanavond worden goedgekeurd door de basis van de partij, maar een deel van die basis vertrok ondertussen al op skiverlof met de gedachte dat Van Volcem op de tweede plaats zou staan. De Brugse politica lijkt haar bruggen met de partij niet volledig op te blazen. Ze geeft haar parlementair mandaat wellicht op maar blijft wel schepen van de stad Brugge.

UPDATE

Na 24 uur kritiek kwam Open VLD kopstuk Bart Tommelein met een oplossing voor het probleem. Francesco Vanderjeugd uit Staden, de jongste burgemeester van het land, is bereid zijn derde plaats op de Vlaamse lijst af te staan aan Van Volcem. Zelf neemt hij vrede met de vierde plaats, een zogenaamde strijdplaats. Momenteel beschikt Open VLD over drie West-Vlaamse verkozenen in het Vlaams parlement.