Rijkste Belgen stappen massaal in elite onderwijs

De holdings Sofina en BDT Capital Partners verwerven elk 20 % van de in Groot-Brittannië verankerde private scholengroep Cognita. De eerste is in handen van de Belgische familie Boël, de tweede werkt vanuit de VS met het kapitaal van een aantal zeer vermogende families waaronder de familie Frère. Cognita controleert 72 scholen in 8 landen. 7.000 leraren onderwijzen er 43.000 studenten. Eerder al maakte de Belgische familie de Spoelberch, referentie aandeelhouder van AB Inbev, bekend dat ze de komende drie jaar 300 tot 400 miljoen dollar in educatieve bedrijven in Zuid-Oost Azië gaat investeren. Allen mikken ze daarbij op de wereldwijd groeiende middenklasse die hun kinderen een beter onderwijs willen geven dan wat lokaal wordt aangeboden. Voor de familie Boël gaat het om de belangrijkste investering uit hun geschiedenis.



Sofina en BDT nemen de aandelen in Cognita op naar aanleiding van een kapitaalverhoging. Cognita werd vorig jaar opgekocht door de Zwitserse Jacobs Holding. Dit investeringsvehikel van de Duitse ondernemer Klaus J Jacobs wordt geleid door de Belg Patrick De Maeseneire. Jacobs legde voor de overname 2,2 miljard euro op tafel. Cognita was op dat moment onder meer in handen van de rijkste Nederlandse familie Brenninkmeijer, gekend van C&A. Na de huidige operatie behoudt Jacobs een meerderheid van 60 % in Cognita.

Cognita beheert scholen in Europa, Latijns-Amerika en Azië. De helft van de 43.000 studenten situeert zich in Latijns-Amerika en Azië.  De andere helft in de Europese Cognita-scholen in het Verenigd Koninkrijk en Spanje. In het VK gaat het om 40 elite scholen, in Spanje om 7.