Waarom de Rijkste Belg investeert in onderwijs (in ZO-Azië)

De Rijkste Belgische families de Spoelberch en de Mévius investeren de komende drie jaar 300 tot 400 miljoen dollar in educatieve bedrijven in Zuid-Oost Azië. Vorige maand nog kocht hun Singaporees bedrijf ChangeEdu een deel over van Cialfo, ook al in Singapore gevestigd. Het gaat dan om de begeleiding die Cialfo biedt aan studenten die toegang zoeken tot een universiteit. Zuid-Oost Azië is één van de sterkste economische groeimarkten. De ontluikende middenklasse wil dat hun kinderen de beste opleiding krijgen. En die komt niet van het officieel scholensysteem maar wel van de private scholen en universiteiten. Daarrond ontstaan tientallen bedrijven die zowel leerlingen en studenten als scholen zelf online begeleiden en opleiden. Dat is de groeimarkt waar de Rijkste Belg op mikt.



Het is altijd nuttig om te kijken waarin  de Rijkste Belgische families hun dividenden investeren die ze ontvangen van de biergigant AB Inbev. Voor de families de Spoelberch en de Mévius, gebeurt dat via de holding Verlinvest. En die investeert fors in onderwijs in ZO-Azië. Uitvalsbasis daarbij vormt het bedrijf ChangedEdu in Singapore. Dat kocht vorig jaar niet enkel Cialfo maar ook het Indische Byju’s, gespecialiseerd in opledingen, en Xseed, een innovatieve software ontwikkelaar die 1 miljoen kinderen begeleidt in hun opleiding.

De internationale omzet van onderwijsbedrijven wereldwijd wordt geschat op 5.000 miljard dollar. Twee derden daarvan situeert zich in de groeisector ZO-Azië. Investeerders uit de Verenigde Staten, marktleider in privaat onderwijs, zijn op zoek naar opportuniteiten in deze sector die nog wordt overheerst door kleine bedrijven. Maar dus ook Verlinvest wil zijn graantje meepikken. Belangrijkste sub-sectoren zijn talenonderwijs, bijscholing als ondersteuning van lopende opleiding en na-schoolse opleiding. Het gaat doorgaans om online educatieve leerprogramma’s, van lager tot universitair onderwijs.