Roland Duchâtelet en Françoise Chombar splitsen hun belangen

Roland Duchâtelet met zijn echtgenote Marieke Höfte. (Foto: Belga Images)

De ondernemers Roland Duchâtelet, 76 jaar, en Françoise Chombar en haar echtgenoot Rudi De Winter, beiden zestigers, hebben hun gezamenlijke belangen van elkaar gescheiden. Beide families controleerden op vandaag elk de helft van de holding Xtrion. Die controleert op zijn beurt 50 procent plus één aandeel van de beursgenoteerde halfgeleiderfabrikanten Melexis en X-Fab. Xtrion verkocht nu 10.100.000 aandelen van Melexis aan Elex, de holding van Duchâtelet, goed voor een transactie van 748,6 miljoen euro. De overige 10.100.001 aandelen, goed voor een ongeveer even grote transactie, zijn eigendom geworden van Sensinnovat, de investeringsholding van de familie Chombar-De Winter. Beide families werken aan hun opvolging, onder meer door verhoogde dividenduitkeringen en door het opzetten van nieuwe controlestructuren. Xtrion keerde het voorbije decennium gecumuleerd precies 400 miljoen euro bruto dividenden uit aan zijn beide aandeelhouders.

De drie ondernemers richtten Melexis in 1989 samen op. In 2004 werd Chombar CEO. In de zomer van 2021 ruilde ze haar job als CEO voor die van voorzitter van de chipontwikkelaar. Rudi De Winter is nog steeds CEO van het zusterbedrijf X-Fab. Melexis en X-Fab scheren momenteel hoge toppen als industriële ondernemingen. Beide bedrijven samen stellen wereldwijd 5.500 mensen te werk. Ze zijn beiden actief als producent van halfgeleiders voor de automarkt. Momenteel bevat elke nieuwe auto die ergens ter wereld van de band rolt gemiddeld 11 Melexis-chips. De splitsing van Xtrion komt er ‘met het oog op de volgende generatie, afzonderlijke en onafhankelijke investeringsstrategieën te volgen’. De stichters benadrukken in dezelfde mededeling dat het aandeelhouderspact tussen de eigenaarsfamilies impliciet wel overeind blijft. ‘Hun toewijding aan de vennootschap blijft onveranderd. Voorts gaven ze aan geen plannen te hebben om hun participaties te verkopen of te reduceren’, staat er te lezen.De 76-jarige Roland Duchâtelet zette vorig jaar in een dubbele beweging zijn nalatenschap op de sporen. Zijn holding Elex werd daarbij ondergebracht in de nieuwe familiale STAK Duchatelet Future. Bestuurders in die STAK zijn naast hemzelf, zijn zoon Roderik en zijn dochter Laura, de managers Lieven De Turck en Katrien Meire. Duchâtelet heeft zes kinderen in twee huwelijken. Chombar en De Winter hebben drie kinderen, alle drie dertigers en alle drie bestuurder van Sensinnovat.

Beide families hebben een deel van hun vermogen totaal uiteenlopend gediversifieerd. Françoise Chombar investeerde daarbij hoofdzakelijk in kapitaalintensieve biotech bedrijven. Roland Duchâtelet liet zich dan weer opmerken als investeerder in voetbalploegen. Zo was hij vroeger eerst eigenaar van Sint-Truiden en later van Standard. Zijn zoon Roderik is tot op vandaag de familiale vertegenwoordiger van de Hongaarse ploeg Upjest. De Limburgse juriste Katrien Meire, bestuurder van de familiale STAK, werd in 2014 als 29 jarige neofiet door Roland Duchâtelet aan het hoofd geplaatst van de Britse club Charlton Athletic. Ze zou er keihard botsen met de Londense voetbalmentaliteit die geen buitenlandse indringers toelaat. Na drie jaar bloed, zweet en tranen verliet ze de Londense club. De holding Elex die is ondergebracht in de STAK bevat naast het belang in Xtrion ook nog de NV Stayen. Die beheert het vernieuwde vastgoed met hotel van de voetbalploeg Sint-Truiden en is goed voor een eigen vermogen van 63 miljoen euro. Gedelegeerd bestuurder van Stayen is Marieke Höfte, echtgenote van Duchâtelet en moeder van Laura.