NIEUW – 93 miljoen euro winst (en bijna evenveel uitdagingen) voor Françoise Chombar en Rudi De Winter

Françoise Chombar (Foto: Belga Images)

De holding Sensinnovat kan terugkijken op een succesvol boekjaar 2021 waarin een winst werd geboekt van 93 miljoen euro. De holding is in handen van het echtpaar Françoise Chombar en Rudi De Winter. De belangrijkste participatie van Sensinnovat is de controle over 49,9 % van de holding Xtrion met Roland Duchâtelet als andere aandeelhouder. Xtrion controleert op zijn beurt de succesvolle bedrijven Melexis en Xfab, producenten van chips en sensoren waarvan het echtpaar tot voor kort ook het management in handen had. Vanuit beide bedrijven kwam de voorbije jaren een belangrijke dividendstroom op gang. Xtrion keerde vorig jaar een dividend uit van 178 miljoen euro. Met Sensinnovat investeerde het echtpaar ondertussen ook in vier biotech start up’s. Het is uitkijken wat daar de toekomst van is. Eén daarvan, Antelope DX, legde begin dit jaar de boeken neer met een verlies van 6 miljoen euro.

Op vandaag bevat elke nieuwe auto die ergens ter wereld van de band rolt gemiddeld 11 Melexis-chips. De nu bijna 60-jarige Françoise Chombar was tot voor kort CEO van Melexis. Een deel van de dividendenstroom werd ondertussen herbelegd. De keuze viel daarbij op biotechbedrijven. En die kijken allen aan tegen niet onbelangrijke opstartverliezen. Zo controleert Sensinnovat bijna 22 % van Azalea Vision, een spin-off van het Vlaamse nanotechkenniscentrum Imec en de Universiteit Gent. Het bedrijf ontwikkelt een zogenaamde ‘slimme contactlens’, waarbij ingebouwde minuscule elektronica de lichtinval actief moet afstemmen op het oog. Azalea Vision haalde vorig jaar 8 miljoen euro kapitaal op en hoopt de lenzen over drie tot vier jaar te kunnen commercialiseren. De eerste jaarrekening toont een al bij al beperkt verlies van 0,75 miljoen euro.



Minder goed verging het alvast het bedrijf Antilope DX. Deze start up ontwikkelde een handheld diagnose toestel dan onder meer covid moest kunnen opsporen. Sensinnovat staat voor 12 % van het kapitaal. Het bedrijf had alvast ook een keur aan bestuurders waaronder naast Rudi De Winter zelf onder meer Rudi Mariën, bekend van Innogenetics, Luc Osselaer, de verantwoordelijk van de investeringsgroep Saffelberg van Jos Sluys, Hilde Windels, biotech specialiste onder meer verbonden aan de GIMV, en Hugues Wallemacq als vertegenwoordiger van de Waalse overheidsholding Noshaq. Eind 2020 keek Antilope aan tegen 6 miljoen euro opstartverliezen. In januari werd beslist de vennootschap te ontbinden en te vereffenen.

Tot slot is er nog Indigo Diabetes dat voor bijna 10 % in handen is van het echtpaar De Winter-Chombar. Indigo ontwikkelt een vuistgroot apparaatje met een optische sensor en een afleesscherm dat de bloedsuikerspiegel meet van diabetespatiënten zonder bloed te daarbij bloed te gebruiken. De opstartverliezen bedragen daar eind vorig jaar 11 miljoen euro. De vennootschap beschikt over 20 miljoen euro kapitaal.