Top 10 Rijkste voetbal-Belgen: alle macht aan de stadionbouwers

Paul Gheysens, eigenaar van projectontwikkelaar Ghelamco, komt met stip binnen in ons nieuw overzicht van de Rijkste voetbal-Belgen dat we samen opmaken met de krant Het Nieuwsblad. Met een vermogen van 765 miljoen euro springt Gheysens direct naar nummer 4. Hij blijkt al jaren de stille financier te zijn van FC Antwerp. De goegemeente kent Gheysens vooral als de bouwheer van de Ghelamco Arena in Gent. Gheysens is dan ook in de eerste plaats een stadionbouwer. Dat is ook de belangrijkste tendens dit jaar: de strijd tussen de stadionbouwers en de miljoeneninzet wordt nu gestreden. Niet onbelangrijk daarbij zijn de gemeenteraadsverkiezingen die er volgend jaar aankomen. Alle kandidaat burgemeesters lijden aan profileringsdrang. Sport is daarbij doorslaggevend.  1. Alexandre Van Damme, aandeelhouder Anderlecht: 3.145.411.000 euro
  2. Roland Duchâtelet, eigenaar Sint-Truiden: 1.556.236.365 euro
  3. Marc Coucke, eigenaar KV Oostende: 1.348.102.000 euro
  4. Paul Gheysens, eigenaar FC Antwerp: 765.282.000 euro
  5. Bart Verhaeghe, eigenaar Club Brugge: 416.404.000 euro
  6. Jan Boone, bestuurder Club Brugge: 255.692.000 euro
  7. Luc Maes, bestuurder Club Brugge: 85.280.000 euro
  8. Vic Haenen: Bestuurder OH Leuven: 70.144.000 euro
  9. Eden Hazard, voetballer: 58.085.000 euro
  10. Tony Beeuwsaert: eigenaar SV Zulte Waregem: 52.335.463 euro

AB-Inbev groot aandeelhouder en tot op vandaag klein aandeelhouder van RSC Anderlecht Alexandre Van Damme blijft op nummer één staan in onze voetbal ranglijst. Van Damme laat het bestuur bij Anderlecht over aan zijn rechterhand Jo Van Biesbroeck. Die runt Anderlecht als een echte KMO. Maar Van Damme legt de lat iets hoger. Zo liet hij de plannen van Paul Gheysens voor de bouw van een nieuw stadion op de Heyzel afblokken. Anderlecht, dat binnenkort wellicht in handen valt van Van Damme, gaat geen huurder worden van Gheysens. Zoveel is duidelijk.

Dat Gheysens nu naar boven komt als eigenaar van FC Antwerp is geen toeval. Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever wil op Petroleum Zuid een nieuw voetbalstadion bouwen. Maar niets in dit leven is eenvoudig. In Antwerpen zijn er twee ambitieuze voetbalploegen: FC Antwerp van Paul Gheysens en Beerschot. Hoofdsponsor van die laatste is de projectontwikkelaar Land Invest, voor de helft in handen van de Waalse omstreden PS-intercommunale Nethys.

Voor hoeveel superstadions is er plaats in België en waar zullen die komen? Dat is de vraag die dezer dagen moet worden opgelost en waarvoor de spelers nu hun plaats innemen. Aannemer Bart Versluys gaf al zijn naam aan het Oostendse stadion van Marc Coucke en staat te dringen om een officiële functie op te nemen bij de kustploeg. Roland Duchâtelet nam terug het beheer over van Sint-Truiden. Zijn echtgenote Marieke Höfte was al beheerder van het vastgoed en krijgt er nu ook de Limburgse club bij. Bart Verhaeghe gaat zijn nieuw stadion in Brugge bouwen. Nieuw op nummer 8 is de projectontwikkelaar Vic Haenen bij OH Leuven. Daar liggen Chinese investeerders op vinkenslag. Maar ook Leuven wil een nieuw stadion. Het worden spannende tijden voor zowel het voetbal als de projectontwikkelaars.