Urbain Vandeurzen en Rudi Pauwels pompen 10 miljoen in MiDiagnostics

De biotech startup MiDiagnostics haalt 14 miljoen euro vers kapitaal op. 6,5 miljoen euro wordt aangebracht door Urbain Vandeurzen, 3,5 miljoen door Rudi Pauwels terwijl 4 miljoen komt van de bestaande aandeelhouders. Die laatste zijn onder meer Marc Coucke (30 miljoen) en Michel Akkermans (12 miljoen), samen met Participatiemaatschappij Vlaanderen (10 miljoen) en het onderzoekscentrum Imec (6,8 miljoen). MiDiagnostics ontwikkelt een platform met een chip waarmee een druppel bloed of speeksel snel binnen het kwartier geanalyseerd kan worden.



MiDiagnostics werd in 2015 opgericht als spin-off van het Leuvense onderzoeksinstituut Imec en de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit. Vandeurzen investeerde al meermaals in de medische sector, zowel via het fonds Smile Invest als met zijn persoonlijke vennootschap VF Invest. Viroloog-farmacoloog Rudi Pauwels maakte jaren geleden naam als oprichter van Tibotec-Virco en als medeontwikkelaar van aidsremmers. Later richtte hij Biocartis op, dat met Idylla ook een minilabo bouwde. Momenteel is hij voorzitter van MiDiagnostics. Volgens de Tijd, die het nieuws brengt, zien Vandeurzen en Pauwels hun investering ook als een opstap naar een grotere kapitaalronde volgend jaar.

Naar eigen zeggen staat het bedrijf op de drempel om zijn eerste product te ontwikkelen. Het gaat dan om een combinatie van een chipkaart en een uitleesapparaatje dat op basis van één druppel bloed bloedplaatjes en witte en rode bloedcellen telt. Eén test kost dan om en bij 20 euro. MiDiagnostics zelf brandde al 70 miljoen euro op onderweg naar het product.