NIEUW – Urbain Vandeurzen stapt in Newton Biocapital

Alain Parthoens, oprichter en CEO van Newton Biocapital.

Het durfkapitaalfonds Newton Biocapital, dat investeert in Belgische beloftevolle biotech bedrijven, heeft zijn kapitaal opgetrokken met 15 miljoen euro, van 98 naar 113 miljoen euro. Drie miljoen daarvan is onderschreven door de investeerder Urbain Vandeurzen. Die vindt in de operatie ook een oude bekende terug: Jan Leuridan. Vandeurzen legde de basis voor zijn fortuin met de verkoop in 2012 van het technologie bedrijf LMS aan Siemens. Leuridan was minderheidsaandeelhouder van LMS. Hij onderschrijft nu 0,5 miljoen euro van de kapitaalverhoging van Newton Biocapital. Andere nieuwe aandeelhouders zijn Jean Collard en Marc Nolet. De eerste verkocht zijn keten medische labo’s aan de Duitse gigant Synlab. Nolet van zijn kant verkocht recent zijn medische lenzenbedrijf Physiol. Beiden zijn goed voor elk één miljoen euro.

Newton Biocapital werd opgericht in 2017 onder impuls van een aantal Waalse overheidsfinancieringsfondsen. Einddoel van het fonds is een bedrag van 150 tot 200 miljoen euro op te halen, goed voor investeringen in 10 tot 15 kleine tot middelgrote bedrijven. De eerste zeven van die dossiers zijn ondertussen afgerond. Nu treden ook de eerste buitenlandse investeerders toe. Inspiratie bij de oprichting van het fonds was de toen succesvolle verkoop van het Waalse biotech bedrijf Ogeda aan het Japanse Astellas. Die operatie werd afgerond door Alain Parthoens. Hij richtte later Newton Biocapital op. Het fonds heeft dan ook uitdrukkelijk tot doel jonge biotech bedrijven te introduceren in Japan. Het mag dan ook niet verbazen dat er in Japan interesse is voor Newton. De nieuwe Japanse aandeelhouders van het fonds zijn met name Fintech Global en Mitsui Chemicals. Nog een nieuwkomer is Pierre Meyers, vroegere aandeelhouder van CMI (Cockerill Mechanical Industries) en nu nog ondervoorzitter van wapenproducent FN Herstal. Parthoens zelf brengt ook 0,5 miljoen euro aan.



Ondertussen werden ook bruggen geslagen naar Vlaanderen. Eerst was er Ajit Shetty, de vroegere sterke man van Janssen Pharmaceutica uit Beerse, die bestuurder werd van het fonds bij de oprichting er van. Eerder dit jaar werden al Alain De Pauw en Vic Swerts aandeelhouder van het fonds. Alain De Pauw beheert het vermogen dat zijn vader Charly De Pauw opbouwde met Brusselse vastgoedprojecten. Vic Swerts is de eigenaar van het siliconen bedrijf Soudal.