Vakbonden willen dat gerecht onderzoek opent naar ‘zombieholding’ FNG

De vakbonden van de noodlijdende distributiegroep FNG (Brantano, CKS, Miss Etam, …) eisen dat de directie opstapt, dat de rechtbank tijdelijke bewindvoerders aanduidt en dat het gerecht een strafonderzoek opent naar het vorige management. Ze hebben hun eisen als een donderslag bij heldere hemel vandaag geformuleerd op een ondernemingsraad. Sven De Scheemaeker van het ACV Puls gelooft niet dat de bovenstructuur van FNG te redden is. Hij omschrijft FNG als een ‘zombieholding’. De bonden wijzen ook op het gebrek aan transparantie en complexe financiële structuren met vertakkingen tot in fiscale paradijzen. Volgens de bonden kan enkel een gerechtelijk onderzoek daar klaarheid in brengen.



Het mag duidelijk zijn, de bonden hebben geen enkel vertrouwen in het nieuwe management van FNG. Die werkte een saneringsplan uit waarbij 47 winkels sluiten en 287 jobs verdwijnen. Op de bijzondere ondernemingsraad van FNG maakten de vakbonden bekend dat ze een verzoekschrift neerleggen bij de ondernemingsrechtbank in Mechelen met de vraag om tijdelijke bewindvoerders aan te stellen. Morgen zou de rechtbank daarover al kunnen beslissen.

FNG is grotendeels in handen van de drie oprichters met Dieter Penninckx in de hoofdrol. Die stapte zich enkele weken terug op nadat hij met een maagbloeding in het ziekenhuis was opgenomen. Er worden vele vragen gesteld bij zijn verantwoordelijk inzake de financiering van de vele overnames die FNG doorvoerde. Wouter Torfs controleert 4 % van FNG en bevestigde alvast zijn vertrouwen in Penninckx.