Dieter Penninckx moet FNG in volle storm achter laten

Dieter Penninckx (midden) met zijn echtgenote en links Manu Bracke.

De ambitieuze en gedreven ondernemer Dieter Penninckx trekt zich terug als CEO van de distributeur FNG. Hij wordt per direct opgevolgd door operationeel directeur Manu Bracke. Samen met zijn echtgenote Anja Maes en Bracke creëerde Penninckx FNG dat bekend is met modemerken zoals Brantano, CKS, Miss Etam, Claudia Sträter, Ellos en Jotex. Penninckx werkte voor het beursgenoteerde FNG een ambitieus groeiplan uit dat vooral gebaseerd was op agressieve overnames. Dat snelle parcours zorgde soms ook voor verwarde communicatie. Wat dan weer leidde tot veel gespeculeer. De coronacrisis kwam wellicht op het slechts mogelijke moment voor Penninckx die de groep aan het consolideren was. De publicatie van de resultaten van FNG werd voor onbepaalde tijd uitgesteld. “Op korte termijn ligt de focus op het managen van de impact van de huidige corona-crisis om de toekomst van het bedrijf te verzekeren.” aldus een persbericht. Penninckx trekt zich ook terug uit het beleid van de eerste klasse voetbalploeg KV Mechelen waarvan hij momenteel de enige aandeelhouder is. Gezondheidsproblemen liggen aan de basis van zijn vertrek.

De felle groeistrategie van FNG zorgde voor de nodige wissels bij de groep. Roald Borreé werd de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur. Borreé vertegenwoordigt de Participatiemaatschappij Vlaanderen die 7 % controleert van de groep. Natasja Van Bael werd begin april als nieuwe financieel directeur aangesteld. Ook bij het overgenomen Brantano, waarin fors geïnvesteerd werd, kwam een nieuwe topman. Volgens Roald Borré moet Penninckx het om medische redenen absoluut rustiger aan doen. Nog volgens Borré worden de taken van Penninckx verdeeld over Natasja Van Bael en Manu Bracke. Die laatste krijgt daarbij de titel van CEO maar blijft ook operationeel directeur. Nieuwe overnames komen er alvast niet meer. Door de coronastorm stelde het bedrijf de publicatie van haar resultaten uit. Penninckx zelf riep de overheid enkele weken terug op om snel werk te maken van overbruggingskredieten. Dat leidde dan weer tot speculatie omtrent de toekomst van FNG. De Brusselse beurs ging vandaag opnieuw bloedrood van start waarbij FNG 6 % verloor. De hele groep heeft nu nog een beurswaardering van net geen 50 miljoen euro. Dat is minder dan de 60 miljoen euro maatschappelijk kapitaal van de groep. (Update: Het aandeel FNG verloor ondertussen tot 20 % wat de waarde van de groep naar beneden trekt tot 44 miljoen euro)



Dieter Penninckx nam in 2018 samen met Olivier Somers ook de voetbalploeg KV Mechelen over. Hij kocht zijn zakenpartner Somers uit nadat die betrokken raakte in het matchfixingschandaal en door de voetbalbond geschorst werd. Penninck trekt zich nu ook operationeel uit KV Mechelen terug. “Voor KV Mechelen heeft deze beslissing bij FNG geen invloed”, vertelt algemeen directeur Frank Lagast op de website van KV Mechelen. “Dieter Penninckx blijft voorzitter van onze raad van bestuur, de dagelijkse werking is zoals steeds in handen van het huidige directiecomité.” Dat comité gaat nu ook de raad van bestuur van de ploeg leiden.