FNG moet zich beschermen tegen schuldeisers en sluit 47 Belgische winkels

Brantano

De noodlijdende beursgenoteerde kledingdistributeur FNG gaat 30 van haar Belgische Brantano winkels sluiten. De 17 Belgische vestigingen van het label Fred & Ginger gaan allemaal dicht. 287 of een kwart van de Belgische jobs zijn bedreigd. FNG zelf vraagt gerechtelijke bescherming aan tegen haar schuldeisers. “FNG moet maatregelen nemen om de liquiditeit te verzekeren en om haar schuldenlast te verminderen en/of te spreiden, zo staat te lezen in een persbericht. De onderhandelingen met de verschillende financiële stakeholders van de groep nemen evenwel tijd in beslag.” FNG overkoepelt 12 grote merken waaronder Brantano, CKS en Miss Etam.



De diepe saneringsplannen werden vandaag bekend gemaakt op een bijzondere ondernemingsraad. Eerder deze maand maakte de groep haar niet geauditeerde jaarcijfers voor 2019 bekend. Daaruit bleek een verlies van 292 miljoen euro op een omzet van 489 miljoen euro. Vooral de zware schuldenlast van 734 miljoen euro liet zich daarbij opmerken als grootste uitdaging om de groep overeind te houden. Het huidige ontwerp van herstelplan houdt de intentie in om bepaalde activiteiten af te bouwen en maximaal 30 winkels te sluiten van de formules Brantano, Boutik by Brantano en Concept Fashion en alle 17 winkels van Fred & Ginger en Ginger. Het plan zal ook leiden tot een herstructurering van het hoofdkantoor in Mechelen. In het distributiecentrum in Erembodegem blijven alle banen behouden. Deze intentie tot collectief ontslag kan leiden tot het ontslag van maximaal 287 medewerkers ofwel ongeveer 25% van het personeelsbestand van FNG in België. Deze sluitingen zouden het mogelijk moeten maken om de rendabiliteit van de Belgische activiteiten te verhogen en zoveel mogelijk werkgelegenheid te vrijwaren, zo zegt het bedrijf.

Verduistering?

FNG moet ondertussen strijden op verschillende fronten. Zo blijkt dat het bedrijf aankijkt tegen 94 miljoen euro aan dubieuze financiële transacties waarmee onder meer een aantal overnames werden gefinancierd. Zo ontdekte Kristoff Van Houte van het beursblad Kroffinvest dat FNG Group 1,4 miljoen eigen aandelen verkocht tegen een prijs van 14 euro per stuk. De opbrengst van die verkoop werd gebruikt om de overname te financieren van de Zweedse Ellos Group. Maar FNG had die 1,4 miljoen aandelen wel gekocht tegen een prijs van 32 euro per stuk. Op de hele transactie boekte het bedrijf dus een verlies van 25 miljoen euro. Vraag is wie die 1,4 miljoen aandelen verkocht aan FNG en dus die 25 miljoen euro opstreek.

De vraag is dus wie langs de kassa passeerde. De participatiemeldingen van FNG suggereren dat de bron in Nederland zit, met name bij partijen waarmee FNG in Nederland jarenlang samenwerkte: Gerardus Pilon en Rens van de Schoor. Van de Schoor is de gewezen ING-vastgoedspecialist die geld verdiende met het opkopen van bedrijven in problemen. Van de Schoor en Dieter Penninckx, de sterke man van FNG, werkten jarenlang samen. Het is ook Van de Schoor die destijds FNG een beursnotering in Amsterdam bezorgde. Van de Schoor kocht ook samen met Penninckx en Wouter Torfs Brantano over van het Nederlandse Macintosh. Van Houte merkt op dat de groep best wat uit te leggen heeft. Hij identificeerde eerder al dubieuze transacties bij FNG. De beurswaakhond FSMA zegt dat er verder onderzoek naar FNG loopt. Oprichter en referentie aandeelhouder van FNG Dieter Penninckx nam eerder ontslag uit zijn functies, officieel wegens gezondheidsredenen.