Vastapane ontwapent “Aux Armes de Bruxelles”

De toeristische Beenhouwersstraat in Brussel staat niet meteen bekend om haar gastronomische kwaliteiten. Eén uitzondering is, en binnenkort wellicht was, het restaurant “Aux Armes de Bruxelles”. Deze zomer werd het bedrijf overgenomen door de Brusselse miljonairsfamilie Vastapane. Maar die lijkt eerder uit te zijn op het vastgoed dan op de gastronomische keuken. Het restaurant zou juridisch worden overgebracht naar een Luxemburgse holding. Het ontslag werd aangekondigd van 9 personeelsleden. De vakbonden gaan in het verzet.Aux Armes de Bruxelles was een onderdeel van de groep Flo die deel uitmaakt van het imperium van Albert Frère. Die kocht het restaurant 10 jaar terug over van de legendarische Brusselse familie Veulemans. Onder druk van de aanleg van de (half mislukte) voetgangerszone en de aanslagen in Brussel, beslist de Franse groep het restaurant van de hand te doen. Overnemer werd de groep van de familie Vastapane, gekend van de vroegere Martini-invoerder Aldo Vastapane.

Vastapane gaf het operationeel beleid in handen van de broers Beyaz die al een aantal restaurants in Brussel beheren. Maar ondertussen werd gewerkt aan de overheveling van de activa van vennootschap naar de Luxemburgse holding INV4U. De vastgoeddochter Abrimmo die het gebouw bezit, werd overgebracht naar de maatschappelijke zetel van de Vastapane-holding Alva.

De vakbonden vrezen dat Vastapane uit is op het vastgoed en het sociaal dossier wil afwentelen via een faillissement. Ze trokken naar de rechtbank en die volgde hen in eerste instantie. De rechtbank “bevriest” de huidige situatie. In oktober volgt na een hoorzitting een nieuw verdict.