VOETBALGELD – Amerikaans-Franse Strive en Izegemse KFC Mandel United versus de Super League

De Izegemse derdeklasser Mandel United is voor 66 % onder controle gekomen van de groep Strive uit het Amerikaanse Florida. Strive is een soort voetbalacademie die mee is opgericht door de Frans-Amerikaanse ondernemer Ravy Truchot die de nieuwe voorzitter wordt van de Izegemse club. Truchot legt daarvoor 0,5 miljoen euro op tafel. De club uit Izegem krijgt er meteen ook een nieuwe CEO bij, de 61-jarige Fransman Dominique Bailly, vroegere burgemeester van het dorpje Orchies en gewezen senator voor de Franse socialisten. Het nieuws over Izegem contrasteert nogal fel met het nieuws over AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur die samen de Super League willen opstarten, goed voor 3,5 miljard euro startkapitaal. Als die superliga er komt, is het game over voor Bart Verhaeghe, Marc Coucke en Paul Gheysens. Die zien dan hun miljoenen investeringen in het Belgische voetbal verloren gaan.De nieuwe nv KFC Mandel United krijgt een half miljoen euro vers kapitaal mee van Strive. Vier bestaande lokale aandeelhouders brengen de club in voor nog eens 300.000 euro in natura. Met Strive wil Mandel United zo snel mogelijk doorstoten naar de Proximus League, zeg maar tweede klasse. Maar daar stelt zich al meteen een probleem. Het voetbal stadion van Mandel, genoemd naar de West-Vlaamse rivier die beroemd werd als onderdeel van de vlasindustrie, is te klein om te voldoen aan de normen van de Proximus League. Ter plaatse uitbreiden lijkt onmogelijk, zegt ook de burgemeester van Izegem. Dus dat wordt een zoektocht naar een haalbare oplossing.

Voor Strive is Mandel United een investering, denken we. Het bedrijf investeerde vooral in de VS in voetbal en ligt onder meer mee aan de basis van de Paris Saint Germain Academies in Noord-Amerika en Zwitserland. Verder wil de groep ook investeren in marketing en business ontwikkelingen rond voetbal. De 48-jarige eigenaar Ravy Truchot was actief als ICT-ondernemer. In 2009 verkocht hij zijn bedrijf SkyRecon, specialist in netwerkbeveiliging, aan de vliegtuigconstructeur Airbus. (Lees verder onder de foto)

Ravy Truchot, de nieuwe voorzitter van KFC Mandel United. (Foto: RV)

Wie het kleine niet eert, is het grote niet weert. Maar tegenover de Super League zijn de Proximus League en meteen ook de Jupiler League wel erg klein. Belgische topclubs zoals Club Brugge, Anderlecht, Antwerp, Standard en Genk komen er dan niet meer aan te pas. De twaalf initiatiefnemers van de Super League gaan de strijd aan met de FIFA, UEFA en meteen ook met de nationale bonden. Als startkapitaal zeggen zij over 3,5 miljard euro te beschikken. Franse en Duitse topclubs zoals Bayern München, Borussia Dortmund, PSG en Olympique Lyon ontbreken voorlopig maar zijn nu al in stilte aan het onderhandelen.

Het hoeft niet gezegd dat alles hier draait om het grote geld. De Europese topclubs willen de prijzenpot niet meer versnipperd zien over talrijke kleinere clubs die slechts af en toe een top niveau halen. Het is dezelfde redenering die schuilgaat achter de plannen van onder meer Bart Verhaeghe om een Bene Liga op te richten. Dat moet dan een waardige speler zijn om mee te spreken in de Super League.

De UEFA dreigt nu al met sancties. Clubs en spelers die deelnemen aan de Super League zullen worden uitgesloten van deelname aan alle andere tornooien. Onder meer Kevin De Bruyne, Eden Hazard en Romelu Lukaku kunnen dan niet langer deelnemen met de Rode Duivels aan Europese of wereldbekertornooien.