UPDATE – VOETBALGELD – Amerikaanse investeerder waardeert Club Brugge op 130 miljoen euro (en koopt er 23 % van)

Bart Verhaeghe, hoofdaandeelhouder en voorzitter van Club Brugge. (Foto: ID Image/Joost De Bock)

Het Amerikaanse investeringsfonds Orkila Capital koopt 23 % van de aandelen van Club Brugge en legt daarvoor 30 miljoen euro op tafel. Dat waardeert de Belgische eerste klasse club op 130 miljoen euro. Dat is een pak minder dan de 200 miljoen euro waarmee voorzitter Bart Verhaeghe enkele maanden terug zijn ploeg wou introduceren op de aandelenbeurs. Die operatie mislukte wegens een te hoge waardering en een te lage interesse. Orkila Capital is een investeringsfonds met meer dan 15 jaar ervaring in sport, media, entertainment en B2C markten in Europa en de VS. Het fonds pompt ook 20 miljoen financiering in Club Brugge. De West-Vlaamse ploeg blijft Belgisch verankerd. Voorzitter Bart Verhaeghe, CEO Vincent Mannaert, koekjesindustrieel Jan Boone en Peter Vanhecke – wiens belangen gebundeld zijn in Grizzly Sports – hebben samen 71,9 procent van de aandelen.

Orkila Capital voegt met deze transactie Club Brugge toe aan hun portfolio van leading global brands waaronder IRONMAN (’s werelds grootste organisator van massa sportmanifestaties), Superstruct Entertainment (eigenaar van muziekfestivals zoals Sziget, Wacken, Zwarte Cross), Recognition Media (eigenaar van The Webby Awards), Oatly (de wereldleider in havermelk en andere plantaardige producten) en nog anderen.Orkila zal Club Brugge helpen om verder te groeien in digitalisering, intellectuele eigendom en contentontwikkeling alsook in direct-to-consumer business strategieën; zo klinkt het in een persbericht. Orkila Capital zorgt voor een kapitaalinjectie van 20 miljoen euro om Club zowel sportief als op het vlak van merkbeleving te versterken. Voorzitter Bart Verhaeghe: “Ik ben zeer trots om vandaag een zeer duidelijke, stabiele en mooie toekomst voor Club Brugge te kunnen aankondigen. Ik ben ervan overtuigd dat onze ervaring in het internationale voetbal, gecombineerd met de uitvoerige expertise van Orkila met hun uitgebreid portfolio, een stabiele basis vormen om onze groei te consolideren in een snel veranderende voetbal- en businesswereld.”

Uitdagingen op korte termijn voor Club Brugge en zijn aandeelhouders zijn de bouw van een nieuw stadion en het al dan niet opstarten van een Belgisch-Nederlandse competitie.

UPDATE

De 20 miljoen ‘financiering’ van Orkila Capital gaat niet om een lening, zoals wij hadden begrepen. In dat geval komt de waardering van Club Brugge uit op 215 miljoen euro en niet op 130 miljoen zoals wij berekenden.