Het netwerk van Bart Verhaeghe en de dure inzet van Club Brugge

Bart Verhaeghe (links) met de Brugse burgemeester Dirk De Fauw, vorig jaar tijdens een persconferentie over het nieuwe stadion van Club Brugge. (Foto: Belga Image)

Om de beursintroductie van Club Brugge te ondersteunen, benoemt projectontwikkelaar Bart Verhaeghe drie nieuwe onafhankelijke bestuurders in de club. En dat zijn niet de minste. De Britse Sangeeta Desai weet alles van voetbal en televisierechten. Lucy Quist weet alles over voetbal en geld. En Cind Du Bois opent de weg naar het bestaande Itinera netwerk van Verhaeghe. Het mag duidelijk zijn, voor Bart Verhaeghe is het nu of nooit. Iedereen kijkt uit naar de prijs waarmee hij Brugge naar de beurs zal kunnen brengen. En hoe rijk hij daar dus ook zelf van kan worden. Verwachtingen voor de waarde van de club gaan van 200 miljoen euro tot het dubbele daarvan.

De drie nieuwe onafhankelijke bestuurders van Club Brugge zijn sterspelers op hun eigen domein. De Britse Sangeeta Desai was onder meer financieel directeur van Fremantle, een Londens mediabedrijf dat onder meer de rechten van tv-programma Idols bezit maar ook thuis is in voetbalrechten en televisie. Lucy Quist was de eerste Ghanese vrouw die doordrong tot de internationale managementwereld. Ze werkt tegenwoordig als managing director voor Morgan Stanley, een investeringsbank uit New York met kantoren in 42 verschillende landen. In 2018 werd ze door de FIFA gevraagd om de herstructurering van het voetbal in Ghana in goede banen te leiden. Cin Du Bois is de enige Belgische in het nieuwe gezelschap en is als hoogleraar economie verbonden aan de Koninklijke Militaire Academie, de Vrije Universiteit van Brussel, de universiteit van Wenen en denktank Itinera. (Lees verder onder de foto)



Sangeeta Desai (Foto: RV)

En dat laatste brengt ons meteen terug bij Bart Verhaeghe die zowel stichter als voorzitter is van Itinera. In de raad van bestuur van de vzw Itinera Institute vinden we Gaëtan Hannecart terug, de sterke man van Matexi, de grootste bouwheer van residentiële woningen in Vlaanderen, lobbyist en advocaat Leo Neels en Bernard Delvaux, de CEO van het Waalse high tech luchtvaartbedrijf Sonaca dat momenteel bloedt onder de coronacrisis. Itinera is sterk verankerd in Antwerpen. Een andere bestuurder is Nicolas Saverys, sterke man van de gastankrederij Exmar. Bestuurder van zowel Exmar als Itinera is dan weer Wouter De Geest maar die is vooral bekend als CEO van BASF in Antwerpen. De Geest bekleedt 25 bestuurdersmandaten waaronder zitjes bij bouw multinational Besix en het Antwerpse havenbedrijf.

Om evidente redenen is Club Brugge zwaarder verankerd in het westen van het land. Bart Verhaeghe is er in de raad van bestuur in het gezelschap van zijn directeur en mede aandeelhouder Vincent Mannaert. Ook de kleine aandeelhouder Jan Boone, goed voor bijna 4 % van Club Brugge, is er bestuurder. Boone is vooral bekend als CEO van de succesvolle beursgenoteerde speculoosfabrikant Lotus Bakeries. Een andere kleine aandeelhouder en bestuurder is Bart Coeman, de ondernemer achter de groep Yess! die vier jaar geleden werd opgericht. Yess! is hoofdzakelijk gespecialiseerd in de verkoop van dagdagelijkse producten voor huis en tuin. De keten heeft 15.000 referenties in huis. Yess! heeft momenteel 6 winkels in Roeselare, Aarschot, Oostkamp, Turnhout, Hamme en Beveren en verkoopt in hoofdzaak huishoudgerief, tafeldecoratie, decoratie, slaap- en badkameraccessoires, hobby, speelgoed, verzorgings- en onderhoudsproducten, fashion accessoires, tuinmeubelen en tuindecoratie. Het rijtje wordt afgesloten met Peter Vanhecke, consultant in onder meer voetbalmanagement en marketing en gedomicilieerd in Monaco.