Een geslaagde beursintroductie van Club Brugge kan projectontwikkelaar Bart Verhaeghe 70 miljoen euro cash opleveren. Daarnaast zal zijn participatie die hij aanhoudt in de Club intrinsiek nog eens 70 miljoen euro waard zijn. 140 miljoen euro dus, niet slecht voor een investering van 15 miljoen euro die Verhaeghe in 2012 op tafel legde om eigenaar te worden van de toen nog vzw Club Brugge. Een voorzichtige berekening leert dat Brugge naar de markt kan komen voor 200 miljoen euro. De bestaande aandeelhouders, de 56-jarige Bart Verhaeghe veruit voorop, verkopen daarbij de helft van hun bestaande aandelen. Enkel die bestaande aandeelhouders worden daar in eerste instantie rijker van, niet de voetbalploeg. Later misschien wel. Maar ja, later groeien de appels aan de bomen. Misschien. Als het weer meezit.
Club Brugge kwam vandaag met de eerste officiële communicatie over de beursgang. Veel details werden daarbij nog niet vrijgegeven. Buiten het feit dat de club voor 94 % in handen is van Grizzly Sports, een holding die Verhaeghe in 2015 terughaalde vanuit Luxemburg. Via Grizzly Sports controleert Verhaeghe 72 % van Club Brugge, manager Victor Mannaerts is goed voor 18 % en Lotus Bakeries topman Jan Boone voor bijna 4%. In haar mededeling zegt Club dat Grizzly minstens de helft van de aandelen zal blijven controleren. Lees: de andere helft zal te koop worden aangeboden. Voor hoeveel geld?
Club Brugge haalde vorig seizoen een omzet van 137 miljoen euro en een winst van 24 miljoen euro. Een waardering van Club Brugge van 200 miljoen is dan ook een voorzichtig uitgangspunt, iets meer dan 8 keer de winst en anderhalve keer de omzet. Ter vergelijking: in Italië is AS Roma op de beurs 204 miljoen euro waard maar Juventus Milaan 1 miljard euro, in Nederland, en dat is wellicht de beste vergelijking, is Ajax momenteel 288 miljoen euro waard. Ajax staat voor een omzet van 162 miljoen euro en een winst van 20 miljoen euro.
Als belegging blijft Club Brugge een onzekere investering. Allerlei onvoorspelbare incidenten kunnen de toekomst van de club bepalen. Twee dossiers zullen alvast een structurele impact hebben op die toekomstige koers: de al dan niet realisatie van het nieuwe stadion, een investering van pakweg 100 miljoen euro, en de al dan niet realisatie van de BeneLiga competitie waarbij Brugge niet enkel financieel maar ook sportief tegen Ajax zal spelen. Vooral die laatste optie, een nieuwe competitie op Belgisch-Nederlands niveau waarbij de kleine ploegen worden achtergelaten, zal belangrijk zijn. Dat Verhaeghe nu voor 70 miljoen euro langs de kassa kan passeren, kan veel lijken, maar Club Brugge keerde de voorbije 10 jaar geen winst uit.