NIEUW – Deloitte onthoudt zich over de rekeningen van Nicolas Saverys

Bedrijfsrevisor Deloitte onthoudt zich een oordeel te vellen over de jaarrekening 2019 van Saverex, de holding waarmee Nicolas Saverys de gastankerrederij Exmar controleert. Belangrijkste probleempunt voor Deloite vormt de beurskoers van Exmar. Die is gezakt tot 2 euro terwijl ze in de boekhouding van Saverex nog aan 5 euro wordt gehanteerd. Die daling van de beurskoers is niet duurzaam, zo zegt het bedrijf in haar jaarrekening die op 11 september werd goedgekeurd en nu is gepubliceerd. Eind 2019 kon Saverex ook een banklening van 10 miljoen euro niet terugbetalen. Volgens Deloitte kunnen vragen worden gesteld bij de terugbetaling van 36,5 miljoen dollar aan bankschulden. Saverex zegt dan weer dat in juni van dit jaar alle overeenkomsten met de banken werden nagekomen.



Naast de coronacrisis en de dalende energieprijzen heeft Exmar nog af te rekenen met twee andere belangrijke problemen. Vooreerst zijn er de moeilijkheden met de drijvende lng-fabriek Tango FLNG, een schip dat aan boord gas in lng omzet. Het Argentijnse staatsenergiebedrijf YPF, dat de Tango voor tien jaar huurt, maakte eind juni bekend dat het zijn verplichtingen, en dus ook zijn betalingen, niet kan nakomen. De Argentijnse energiegroep wil het Tango-platform gebruiken om schaliegas te exporteren maar roept overmacht in door de coronacrisis. Exmar noemt die kennisgeving van YPF echter onwettig. Eind juni bedroeg de openstaande schuld van YPF aan Exmar 30 miljoen dollar.

Daarnaast heeft de rederij een probleem met de grondstoffentrader Gunvor. Die huurt bij Exmar een drijvende hervergassingsfabriek, maar heeft bezwaren tegen de sale-and-lease-backprocedure die Exmar afsloot met het Chinese CSSC, goed voor 155 miljoen dollar. Gunvor vond nog geen klant voor het van Exmar gehuurde schip. Het dossier zit nu in arbitrage.

De koers van Exmar bedroeg vorig jaar nog 5 euro per aandeel. Met het dieptepunt van corona zakte ze tot 3,7 euro maar in augustus viel ze door de bodem van 2 euro. Kort daarvoor verkocht Saverys nog 305.465 Exmar-aandelen tegen om en bij 4 euro. Wanneer Exmar enkele weken terug bekend maakte dat het tijdens het eerste semester een winst had geboekt van 4,4 miljoen dollar, zorgde dat voor een korte koersopstoot maar nadien viel die snel weer terug op 2 euro. Saverex zelf sloot 2019 af met een verlies van 16 miljoen dollar.