OPMERKELIJK – Rijkste Belgen moeten mee economisch relanceplan helpen op de kaart te zetten

Federaal premier Sophie Wilmès ontvangt vandaag op haar kabinet een selectie van ondernemers die allen direct of indirect thuishoren op onze lijst van Rijkste Belgen. Concreet gaat het om John Porter, CEO van kabeloperator Telenet en een belangrijke werkgever, Françoise Chombar, CEO van sensor producent Melexis dat ze controleert samen met Roland Duchâtelet, Charles Beauduin, CEO van machineproducent Van De Wiele en een belangrijk exportbedrijf van investeringsgoederen, Harold Boël, CEO van de discrete familiale investeringsholding Sofina en vertegenwoordiger van de klassieke haute finance, Bernard Delvaux, directeur van het Waalse voorbeeldbedrijf Sonaca, producent van vliegtuigonderdelen, Edouard Herinckx, gedelegeerd bestuurder van het succesvolle bouwbedrijf Thomas & Piron, en Virginie Dufrasne, de jongste Waalse referentie ondernemer, CEO van het familiaal bouwbedrijf Lixon. Wilmès raadpleegt hen in de opstart van het economisch relanceplan na covid 19.



De kritiek op de federale minderheidsregering van Waals liberaal kopstuk Sophie Wilmès is niet van de poes. Twee zaken keren daarin terug. Vooreerst de onduidelijkheid in communicatie. Nu zijn mondmaskers opeens verplicht in winkels, maar niet in de horeca en elders. Terwijl minister van Volksgezondheid Maggie De Block zei een tegenstander te zijn van verplichte mondmaskers en viroloog Steven Van Gucht enkele weken terug zei nooit een mondmasker te zullen dragen in een grootwarenhuis. Tweede dysfunctie: er is geen overleg met de mensen op het veld, alles wordt beslist in de ivoren torens.

Dat laatste wil Wilmès nu blijkbaar ontkrachten, zeker wanneer het om de core business gaat van haar liberale partij, de economie. En er is zelfs meer. De zeven ondernemers die ze nu ontvangt staan allen voor volwassen, grote bedrijven, zelfs multinationals. Maar na hen komen zeven KMO bedrijfsleiders aan bod. Ook netjes verdeeld over Vlaanderen en Wallonië. Afwachten wat de conclusies zijn die uit deze gesprekken voortvloeien.