Alexia Bertrand leidt Rijkste Belgen naar mondmaskers

Alexia Bertrand (Foto: AvH)

Alexia Bertrand en haar echtgenoot Amand-Benoît D’Hondt hebben samen met François de Borchgrave, Édouard Janssen en Thomas Van Waeyenberge de vzw ‘Medical Equipment for Belgium’ opgericht. Doelstelling: FFP2 mondmaskers en ander medisch materiaal in deze coronatijden van uit China naar België halen. Het netwerk dat ze inbrengen is alvast indrukwekkend, net als de 10 miljoen sponsorgelden die ze zeer snel konden ophalen bij een aantal Rijkste Belgen zoals de families Boël, Janssen, D’Ieteren, Delen, Van Waeyenberge, Ackermans en Duco Sickinghe. Ondanks die indrukwekkende referenties viel de zoektocht naar mondmaskers in China danig tegen. Zelfs in die mate dat het voorbestaan van het project niet gegarandeerd is.

Alexia Bertrand is factieleider van de liberale MR-fractie in het Brussel parlement. Maar ze is ook de dochter van Luc Bertrand, de sterke man van de familiale holding Ackermans & van Haaren, op zijn beurt onder meer referentie aandeelhouder van de baggergoep Deme. Haar echtgenoot is investeringsmanager bij AG Real Estate, de vastgoedpoot van de verzekeringsgroep Ageas. De holding De Eik van de familie Van Waeyenberge is dan weer gepokt en gemazeld in de wereldwijde trading van onder meer voedingsproducten. Thomas Van Waeyenberge is gehuwd met een spoedarts. Edouard Janssen vertegenwoordigt de referentie aandeelhouders van de multinationals UCB en Solvay. François de Borchgrave is dan weer de drijvende kracht achter Kois, een investeringsfonds dat de profit sector wil verbinden met de non-profitsector. De Borchgrave richtte Kois in 2010 op samen met Charles-Antoine Janssen. De financiering van het project is zijn werk.



Ondanks het brede professionele netwerk waarop de initiatiefnemers kunnen terugvallen, was hun project geen onverdeeld succes. 35 Chinese bedrijven lieten ze over de testbank gaan. Maar de markt is wereldwijd concurrentieel. En duur. Momenteel slorpen de Verenigde Staten de meeste capaciteit op. En de druk op de ketel trekt allerlei avonturiers aan. Op zoek naar snel geldgewin. De voorbije weken slaagde de vzw er in 130.000 kwalitatieve FFP2 maskers te importeren, 500.000 chirurgische maskers, 226.000 paar handschoenen en 50.000 schorten. ‘Toch zouden we twee keer nadenken vooraleer we er opnieuw zouden aan beginnen.’ zeggen de initiatiefnemers in de krant L’Echo. Ze denken nu na hoe het verder moet met hun vzw in het licht van de evolutie van de pandemie. Terwijl er 500.000 maskers nog steeds ergens onder weg zijn vanuit China.