Sickinghe verzamelt Rijkste Belgen

Duco Sickinghe
Duco Sickinghe

Ex-Telenet topman Duco Sickinghe is er in geslaagd vijf vermogende Vlaamse families aan te trekken in zijn nieuw investeringsfonds Fortino Capital. Het gaat om de families Donck, Desimpel, Mark Leysen, Delloye en De Keyser. Het nieuwe vehikel krijgt een kapitaal mee van 43 miljoen euro dat in eerste instantie voor de helft is volgestort. Fortino Capital wil investeren in bedrijven die actief zijn in ICT, communicatie, internet, software, telecom en media in het bijzonder en in groeibedrijven in het algemeen.De Nederlander Duco Sickinghe was de succesvolle CEO van Telenet tot 2013, het jaar waarin de Amerikaanse mediareus Liberty Global zijn klauwen op Telenet legde. Sickinghe verzette zich tegen die operatie en vertrok. Korte tijd later zette hij het investeringsfonds Fortino op samen met financieel directeur Renaat Berckmoes, ook al zijn rechterhand bij Telenet.

Ook bij Fortino Capital lopen een aantal lijnen naar Telenet. Frank Donck was lange tijd voorzitter van Telenet. Nu stapt hij samen met familie Desimpel via de holding 3D in Fortino Capital. 3D zagen we gisteren ook al als investeerder in Pauwels Consultancy. Mark Leysen kent Sickinghe dan weer als ex-collega bestuurder van Zenitel waar trouwens ook Frank Donck in zetelde. Michel Delloye was dan weer bestuurder van Telenet van 2003 tot 2015. Erwin De Keyser van zijn kant stapte eerder al in een aantal investeringsfondsen.

Sickinghe ging ook kapitaal zoeken in de Verenigde Staten. Hij vond dat onder meer bij Glenn Krevlin, een vermogende fondsenbeheerder in New York. Andere mensen die meestappen in Fortino Capital zijn Yves Carakehian, gewezen kaderlid bij Arcelor-Mittal, Marie Van Campenhout, gekend als aandeelhouder van Petercam, en de onbekende Kenneth Bonheure.

Los van de huidige operatie investeerde Sickinghe met Fortino eerder al in een achttal groeibedrijven.