De familie Delen [360]

Jacques Delen

Vermogen € 63 460 000
Gekend als Bank Delen
Activiteit Vermogensbeheer
Inplanting Antwerpen
Tendens Stijgend
Huidige positie 360


De Antwerpse wisselagent Jacques Delen wist begin jaren tachtig perfect in te spelen op twee nieuwe trends: het opkomende Vlaamse volkskapitalisme en de groeiende nood aan schaalvergroting. Dat was des te opmerkelijker aangezien Delen ontstaan was vanuit de Franstalige Antwerpse bourgeoisie.

Het toenmalige wisselkantoor Delen werd in de jaren tachtig de vaste partner van een groep Vlaamse speculanten die fors geld verdienden aan zwaar speculatieve beleggingen in de non-ferrogroep Vieille Montagne. Deze groep ‘Vlaamse bakkers en beenhouwers’, zoals ze meesmuilend werden genoemd door de haute finance in de Brusselse salons, verdienden miljarden op de rug van de onkunde van de toenmalige directie van de Generale Maatschappij.

Wanneer in 1989 de Italiaan Carlo de Benedetti zijn fameuze raid op de Generale uitvoerde, waren het uiteindelijk de aandelen van die Vlaamse bakkers en beenhouwers die de doorslag gaven. De Vlamingen verkochten hun Generaleaandelen aan de hoogste bieder, in casu de Franse groep Suez. Delen pikte in al die transacties zijn graantje mee. Een deel van die Vlaamse beleggers verzamelde zich onder impuls van Theo Boone, een tuinier uit Lokeren, in de holding Belcofi. Het is precies binnen Belcofi dat het tot een zwaar conflict kwam tussen Delen en de beleggers rond Boone. Uiteindelijk belandde Belcofi in de armen van Delen.

In 1992 verkochten de broers Jacques en Paul Delen hun groep aan de ook al Antwerpse holding Ackermans & van Haaren. Onder impuls van AvH werd ook Bank J.Van Breda bij de groep gevoegd. De familie Delen controleert nu 21 procent van Finaxis, de holding boven Bank Delen en Bank J.Van Breda. AvH controleert de overige 78 procent. In 2011 zette Bank Delen haar eerste stappen op Britse bodem. De bank nam een belang van 70 procent in de Britse vermogensbeheerder JM Finn & Co. Bank Delen legde daarvoor zo’n 67 miljoen euro op tafel en financierde de transactie volledig met eigen middelen.

Nog in 2011 wist Bank J.Van Breda het Antwerpse Beroepskrediet over te nemen voor 115 miljoen euro. Drie jaar later volgt er een machtswissel. Rechterhand Paul De Winter wordt de nieuwe CEO, Jacques Delen blijft zijn post als voorzitter van de Raad van Bestuur behouden, terwijl die zijn zoon toetreedt tot de Raad. De Winter is zo het eerste niet-lid van de Delen-familie die aan het roer van de bank komt te staan.

Het beheerd vermogen van de groep bedroeg eind 2014 32,866 miljard euro, een groei van 11,3 procent tegenover eind 2013. Die groei komt zowel van de Belgische Delen Private Bank als van de Britse dochter JM Finn & co. Delen kwam in de zomer van 2015 in het nieuws met de overname van de Nederlandse vermogensbeheerder Oyens & Van Eeghen.