VOETBALGELD – Minderheidsaandeelhouders KV Mechelen duwen Dieter Penninckx (definitief) opzij

Dieter Penninckx (Foto: Belga Image)

Ondanks het feit dat hij 71 % van de aandelen controleert van de eersteklasser KV Mechelen werd Dieter Penninckx gisteren opzij geschoven als bestuurder van de club. Dat kan omdat de statuten van de club bepalen dat niemand meer dan 49 % van de stemrechten kan uitoefenen. Penninckx is in staat van verdenking gesteld in het dossier rond het faillissement van de textielgroep FNG. Volgens de minderheidsaandeelhouders van de club, voornamelijk supporters, is Penninckx onverkoopbaar bij de sponsors zoals Telenet en Mercedes. Geen enkele van de vragen van Penninckx, waaronder een managementfunctie voor de man, werden ingewilligd. Daar komt pas verandering in wanneer hij wordt vrijgepleit in de lopende gerechtelijke onderzoeken. En dat zal nog jaren duren.

Dieter Penninckx werd twee jaar geleden hoofdaandeelhouder van Mechelen nadat hij Olivier Somers had uitgekocht. Die laatste moest zijn aandelen afstaan wegens zijn betrokkenheid in “Operatie Propere Handen”. Penninckx was niet betrokken bij dat matchfixingschandaal in het seizoen 2017-2018, maar kwam korte tijd later zelf in opspraak in het dossier van de beursgenoteerde groep FNG waarvan hij referentie aandeelhouder en CEO was. Hij werd daarbij officieel in verdenking gesteld van valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken, het indienen van valse jaarrekeningen, de manipulatie van de beurskoers, het misbruik van vennootschapsgoederen en witwassen. Na een voorlopige aanhouding kwam hij vrij onder strikte voorwaarden.



Tot op het laatste moment poogde Penninckx nog een vergelijk uit te werken met Mechelen. Hij ging ermee akkoord om tijdelijk een stap opzij te zetten, maar hij wilde zich wel laten vervangen in het bestuur samen met verschillende ‘onafhankelijke bestuurders’ die hij zelf zou aanduiden. Penninckx vroeg ook een managementfunctie. De gevallen manager had een deurwaarder, twee advocaten en een volmachthouder naar de stemming gestuurd. De vraag is wat er nu moet gebeuren met de aandelen van Penninckx. De vennootschap waar de KV Mechelen aandelen zijn ondergebracht is voor 49 procent in handen van investeerder Jos Sluys. Die laatste moest Penninckx financieel ter hulp schieten om de aandelen van Olivier Somers over te kopen.